Доналд Тръмп иска да промени работните визи H-1B

Източник: БГНЕС

Доналд Тръмп иска да трансформира известните визи H-1B като мярка за борба с измамите и злоупотребите. Това обаче ще си остане ограничена мярка при липса на мащабна законодателна реформа, смятат експерти. Тези работни визи с определен лимит за престой, които се ценят високо от специализираните в областта на високите технологии компании, са предназначени за учени, инженери и програмисти. Те дават възможност на много индийци да стигнат до Силиконовата долина, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.


Президентът ще подпише по-късно днес, в Уисконсин, указ, който нарежда на съответните министерства /на труда, на правосъдието и на вътрешната сигурност/ да предложат реформи, за да може програмата H-1B да се върне към първоначалната си цел. Тя е да се дават визи на най-квалифицираните кандидати за най-високоплатени позиции. „Дълго време, вместо да позволи да идват само най-добрите, програмата H-1B се прилагаше в ущърб на американските трудещи се“, се казва в изявление на Белия дом. Според него тази програма е помогнала в технологичния сектор в САЩ да дойде вълна от работници, които са сравнително слабо квалифицирани и нископлатени.


Подписването на този указ трябва да гарантира два основни за президента приоритета – да се купува американското и да се наемат американци. Работните визи H1B за САЩ дават право на притежателя им да пребивава и работи законно в САЩ. С такава виза може да се пребивава в САЩ до 3 години, като при желание, работодателят може да продължи срока на визата до шест години. Тази виза дава право на семейството на притежателя и да пребивава в САЩ заедно с него.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари