НАЧАЛО » технологии

Доверието на инвеститорите във "Фейсбук" се стопи заради Cambridge Analytica

fb
3E news
fb
20-03-2018 09:22:00
fb

Доверието на инвеститорите във "Фейсбук" се стопи, след като стана ясно, че е имало нерегламентиран достъп от страна на британската компания Cambridge Analytica до личните данни на повече от 50 млн. потребители на социалната мрежа. Стойността на акциите на мрежата падна с почти 7%. Състоянието на собственика на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг намаля с повече от 6 млрд. долара за един ден.

Скандалът се разрази, след като британският тв канал Channel 4 разкри в свой филм - разследване, че британската компания за анализи Cambridge Analytica се е намесвала в хода на изборите в различни части на света, прибягвайки до подкупи и разпространение на клеветническа информация в Интернет, предават БГНЕС и ТАСС.

Журналист на тв канала се срещнал със сътрудници на Cambridge Analytica под прикритие като клиент, който иска да повлияе на изборите в Шри Ланка. Той снимал тайно срещите в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 г. По време на срещите ръководителят на компанията Александър Никс разказвал, че фирмата му се е намесвала в повече от 200 избори в различни страни по света, сред които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина.

„Предлагахме на кандидата голяма сума за финансиране на неговата предизборна кампания в замяна на земя например. Записвахме това на видео, след това замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет“, разказва Никс. Той добавил, че в някои случаи компанията му е пращала в домовете на кандидатите проститутки. На срещите, наред със самия Никс, са участвали експертът по данни Алекс Тайлър и изпълнителният директор Марк Търнбул. Последният разказал, че служители на компанията са пускали компрометиращи данни за кандидатите в отделни сайтове и социални мрежи. Компанията е действала по желание на клиента, не от свое име, а действайки например като „студенти, които правят курсови работи в университета или туристи“.

В отговор на публикацията на тв канала Channel 4, представител на Cambridge Analytica заяви, че думите им по време на срещите са били изтълкувани неправилно. Според него двама от служителите на компанията са се пошегували, опитвайки се да провокират „потенциалния клиент“ да разкрие дали в намеренията му няма нещо незаконно. Те отишли на срещата със сериозни опасения и след това никога не са се срещали с него. Самият Александър Никс заяви, че съжалява за участието си в тези срещи и че компанията му никога не е предлагала подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала невярна информация.

По-рано британският вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че британската компания е успяла да събере личните данни на повече от 50 млн. потребители на социалната мрежа „Фейсбук“, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

Според представители на социалната мрежа през 2015 г. професорът по психология от университета в Кеймбридж Александър Коган, с помощта на създадено от него приложение за платформата на „Фейсбук“, е предал на Cambridge Analytica масивен обем лични данни на потребители на „Фейсбук“. Същата година социалната мрежа блокирала приложението и поискала от Коган и британската компания да премахне данните.

Преди няколко дни обаче във „Фейсбук“ установили, че не цялата информация е била премахната тогава. Във връзка с това акаунтът на Cambridge Analytica е блокиран.

Скандалът има и друго измерение. Доверието на инвеститорите се стопи, съобщи американският тв канал Си Ен Би Си. Състоянието на собственика на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг намаля с повече от 6 млрд. долара за един ден. Доверието на инвеститорите се стопи, след като стана ясно, че е имало нерегламентиран достъп от страна на британската компания Cambridge Analytica до личните данни на повече от 50 млн. потребители на социалната мрежа. Стойността на акциите се стопи с почти 7%.

Данните за потребителите са използвани, за да се разработи алгоритъм за политическите предпочитания на избирателите. От него се е възползвал и Доналд Тръмп в даден момент от своята предизборна кампания. По-късно той назначава бившия вицепрезидент на Cambridge Analytica Стив Банън за свой съветник.

Вчера Европейският парламент обяви, че възнамерява да проведе разследване във връзка с информацията за използването на личните данни на потребители на социалната мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правосъдието, правата на потребителите и социалното равенство Вера Юрова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното правителство следващата седмица, когато ще е на посещение в САЩ.

Фейсбук
спад на акциите
срив на доверието
инвеститорите
скандал с лични данни
британската компания за анализи Cambridge Analytica
намеса в избори
намеса в изборната компания в САЩ
Доналд Тръмп
По статията работи:

Галина Александрова