Дженеръл Моторс ще правят електрическа кола в Китай

Прототипът излиза до края на годината

General Motors (GM) е започнал разработването на електрическа версия на своя популярен модел Chevrolet New Sail в Китай, съобщава Ройтерс. Компанията планира да покаже първите прототипи преди края на годината, което ще ги направи първият чужд автопроизводител, който прави електрически коли в най-големият автомобилен пазар.


GM, най-големият чужд производител на коли в Китай, са в удобна позиция да изпреварят своите конкуренти в прохождащата зелена автомобилна индустрия в страната, пише агенцията.


През юни тази година Пекин стартира пилотна програма за насърчаване придобиването на електрически и хибридни автомобили като опит да намали емисиите в най-населената страна в света, която е и най-големият в света производител на парникови газове.


Субсидията е насочена само към колите, произведени в Китай заради желанието на китайското правителство да насърчава местни марки, подобно на подкрепената от Уорън Бъфет BYD.


Това поставя Chevrolet Volt на GM и Nissan Leaf в неравностойно положение, тъй като ги прави прекалено скъпи за много китайски потребители.


Купувачите на произвеждания в Китай електрически модел на GM обаче, ще имат право на субсидия, която може да достигне 60 000 юана на кола (около 9000 долара). Според експерти това ще даде сериозно предимство на автопроизводителя от Дейтройт пред конкурентите му.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари