Да караш електромобил

"Пежо Йон" се шофира като нормална кола, единствено тишината стряска

Интересно ми беше да изпитам усещането, когато шофираш електромобил. Е, на продължаващия до 17 октомври автосалон  в Париж имах възможността да го проверя. Както редица други изложения и на това във френската столица колите
на ток са във фокуса на вниманието.

 

Автомобилът

 

От цялата палитра интересни коли избирам  "Пежо Йон". Той е с дължина 3.48 метра, в купето му има място за четирима пасажери, а в багажника – за едно малко сакче. Задвижва се от електромотор с мощност 66 к.с. и максимален въртящ момент 180 Нм., който осигурява ускорение до 100 км/ч за 15 секунди и максимална скорост от 130 км/ч. С едно зареждане  на батериите "Йон" изминава до 150 километра. Напълването им пък отнема до 7 часа от стандартната ел. инсталация и половин час от станции за бърз заряд. "Пежо Йон" ще се продава във Франция на лизинг за пет години срещу 500 евро месечно, като изминаването на 100 километра в страната ще струва между 1.5 и 2 евро.

ТестътКачвам се в  електромобила на "Пежо" и това, което ми прави впечатление, е, че отвътре той не се отличава по-нищо от стандартна кола. Паленето също не е по-различно.  При повторното превъртане на ключа кратко пиукане дава знак, че колата е готова да потегли. Самото арматурно табло е максимално изчистено, като на него има голям кръгла скала  със стрелка, която показва дали колата се кара икономично или не, или  пък зарежда батериите си докато се спуска по инерция и спира. Има и индикатор за заредеността на батериите.   "Пежо Йон" няма скоростна кутия, защото заради наличието  на максималния въртящ момент в целия оборотен диапазон тя не е необходима, но за улеснение на свикналите с традиционните автомобили скоростен лост присъства.

Поставям го в позиция R и автомобилът плавно и абсолютно безшумно тръгва назад. Следва преместване на лоста срещу буквата D и все така обвит от тишина, тръгвам по алеите на панаирното градче. Инструкторът до мен знае как да ми демонстрира най-добри предимствата на електромобила и ме окуражава да настъпя педала. Тишината се заменя от жужунето на електромотора(познато  ни от тролейбусите),"Йон" се ускорява учудващо бързо, като наклона изобщо не го затруднява. Със сигурност при такъв терен колата е по-пъргава от малолитражка с бензинов мотор със същата мощност.

 

Слизам с убеждението, че този електромобил е идеално решения  за града, но цената от около 30 000 евро просто е твърде висока за автомобил с подобни размери и възможности. Според шефовете на групата "Пежо Ситроен" обаче тя няма да е пречка поне 7000 коли от моделите "Йон" и "С-Зеро" да намерят купувачи през следващата година. Очакванията са продажбите да скочат до 30 000 годишно до 2015 година. Общо до този период би трябвало в световен мащаб да бъдат купени 100 000 коли, базирани на "Мицубиши" i-MiEV. Предвижданията са, че основните купувачи ще са корпоративни клиенти.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари