НАЧАЛО » технологии

Дания е потвърдила, че ще строи първите в света "енергийни острови"

fb
3E news
fb
22-05-2020 11:05:43
fb

Правителството на Дания е потвърдило, че смята да построи първите в света „енергийни острови“ в рамките на Плана за действие в областта на климата. Те ще се превърнат в центрове за експлоатация и обслужване на разположените в близост до тях офшорни вятърни електроцентрали.

Плановете са за строителство на два центъра, всеки от тях с мощност от 2 ГВт. Единият ще бъде разположен в Северно море, а другият в Балтийско. В Северно море ще бъде създаден изкуствен остров. Според министерство на енергетиката на страната, по този проект се предвижда с времето мощността да бъде увеличена до 10 ГВт.

Центърът в Балтийско море ще бъде базиран на съществуващият остров Борнхолм. Проектът за офшорния вятърен парк бе промотиран от датската енергийна компания Orsted в края на миналата година.

Правителството отбелязва, че офшорните вятърни острови са част от комплексен климатичен план, в който са заложени конкретни действия за осъществяване на амбициозните намерения в областта на климата и енергетиката, гласят публикации по темата.  Министерство на финансите от своя страна твърди, че енергийните острови осигуряват по-ефективно използване на морските вятърни ресурси, когато са по-далеч от брега, а освен това намаляват нуждата от нови вятърни електроцентрали на сушата, което за Дания е съществен въпрос. Министърът на климата и енергетиката Дан Йоргенсен отбелязва, че държавната подкрепа ще е малка, а основното финансиране ще е от частни инвеститори, без държавни субсидии.

Днешната реалност е такава, че офшорни вятърни електроцентрали се строят на различни места в света без субсидии и това е бъдещето, към което сме насочени, казва Йоргенсен за агенция Ройтерс.

Двата центъра и обкръжаващите ги офшорни вятърни електроцентрали се предвижда да бъдат изградени до 2030 г. В съответствие с датското „Енергийно споразумение“, през 2030 г. 100 % отт електроенергията в Дания трябва да е на основата на възобновяемите източници на енергия.

През миналата 2019 г. ,47 % от произведената електроенергия в Дания се дължи на вятърната енергетика. Настоящите мощности на датската офшорна вятърна енергетика са за около 1,7 ГВт. Потенциалът надхвърля настоящите нужди на страната. Проектът се разглежда и като възможност на икономиката за създаване на зелени работни места срещу коронакризата.

В същото време проектът за изкуствения остров за вятърна енергетика с офшорни мощности от 70 – 100 ГВт. е от 2017 г. 

енергийни центрове
енергийни острови
Дания
вятърни офшорни центрове
По статията работи:

3E news