НАЧАЛО » технологии

Гръцкият остров Тилос на път да стане 100% енергийно независим

fb
3E news
fb
02-07-2015 06:14:00
fb

Неголемият гръцки остров Тилос в Средиземно море през следващите няколко години може да стане напълно независим от изкопаеми източници на енергия.

На островът с население от 500 души, се планира да бъде пусната иновационна хибридна система за производство и акумулиране на електроенергия изключително от възобновяеми източници. Това ще позволи Тилос да се превърне в първият екологично чист и енергийно независим остров в Средиземно море.

Хибридната електроцентрала ще съчетава в себе си слънчев парк със средна мощност и вятърни електрогенератори. Предвижда се и инсталиране на батерии, които да осигурят на местните жители необходимият стабилен резерв от енергя-

Сега Тилос получава електроенергия от съседния остров Кос, от електроцентрала, работеща на мазут по кабел, положен по дъното на морето. Електроцентралата аварира често, в резултат на което жителите на острова остават без захранване.

Програмата TILOS, в рамките на която островът ще получи енергийна независимост е включена в инвестиционната програма на Европейския съюз Horizon 2020.

Припомняме, че Horizon 2020 е основана през 2014 г. и е за изследвания и иновации . Общият й бюсжет е 80 млрд. Евро.

 

 

 

енергийна независимост
ВЕИ
слънчеви централи
вятърна електроцентрала
По статията работи:

Маринела Арабаджиева