НАЧАЛО » технологии

Годината на слънцето и вятъра, или за рекордите при възобновяемата енергетика през 2017 г.

fb
3E news
fb
26-12-2017 04:15:00
fb

Колкото по-важно с всяка изминала година става изпълнението на Парижкото споразумение за климата, толкова по-приятно е да се признае значението на възобновяемата енергетика. Още повече, че през тази година възобновяемата енергетика направи качествен скок. Изданието Science Alert определя 7-те рекорда при чистата енергетика за 2017 г. в качествено отношение.

 

Почти цялата Земя ще премине към чиста енергетика през 2050 г.

Според последно изследване, три четвърти от страните в света ще се откажат напълно от изкопаемите горива след 32 години. Например 132 страни от света в средата на XXI век ще получават енергия изключително от вятъра, слънцето, водата и биогоривата. Това е дори повече от мечтите на авторите на Парижкото споразумение.

Дейностите в китайска провинция целя седмица са се осъществявали благодарение само на възобновяема енергия

Китай отдавна страда от проблема с екологията, заради огромният брой от промишлени предприятия, автомобили с двигатели с вътрешно горене и електроцентрали на въглища. Затова страната е и един от настоящите най-големи инвеститори в честата енергетика. Вследствие на различни инициативи през това лято в провинция Цинхай с население от 5,6 млн. души успяха цяла седмица да изкарат изключително само на „зелена“ енергия.

Калифорния постави рекорди напук на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрича глобалното затопляне, но това съвсем не означава, че страната трябва да бъде заблуждавана. Може би точно поради това през месец май Калифорния постави рекорд по използването на възобновяемите източници на енергия, постигайки дял от 62,7 % от общото енергопотребление. Ако се вземе предвид и електроенергията от водноелектрически централи, този дял достига до 80 %.

Индия постепенно се отказва от въглищата

Една от най-големите страни в света постепенно, но постоянно развива възобновяемата енергетика. Заради бързото развитие на слънчевата енергетика, промишлеността, разчитаща на въглища става все по-нерентабилна. Така например въгледобивната компания Coal India обяви плановете си за затваряне на 37 въглищни мини, които ще съставляват около 9 % от всички въглищни мини на компанията към март 2018 г.

Коста Рика изкара 300 дни на възобновяема енергия

Страната от Централна Америка с население от 5 млн. души изкара цели 300 дни на възобновяеми източници на енергия. През 2016 г. Коста Рика успя да преживее на източници на чиста енергия цели 250 дни, а година по-рано - 299 дни.

Германия превърна въглищна централа в централа за съхранение на енергия

Затворените въглищни мини могат както и преди да бъдат използвани за доброто  на дадена страна. Такъв пример даде Германия, където  една от мините на дълбочина от 600 м в град Ботроп бе превърната в електроцентрала с мощност от 200 МВт. Тази капацитет е достатъчен за захранването на 400 хил. къщи. Тя ще работи на принципа на батерията и ще натрупва излишъка от енергия от слънчеви панели и вятърни електроцентрали.   

Слънчева електроцентрала като панда

В Китай построиха слънчева електроцентрала, приличаща на гигантска панда. Тя е разположена в Датун и през следващите 25 години се предвижда да произведе 3,2 млрд. кВтч електроенергия. По-добро от това може да се няколко големи гигантски слънчеви панди.

ВЕИ
чиста енергетика
зелена енергетика
слънчеви електроцентрали
вятърни електроцентрали
По статията работи:

Маринела Арабаджиева