Геолози "преразгледаха" пепелта на ирландския вулкан

Откритията им насърчават изграждането на система за ранно оповестяване при активизиране на вулканите

Британското геоложко общество (BGS) съвместно с метеорологическите служби на Великобритания и Исландия ще проведе мащабно изследване на пепелта, която изхвърли вулканът Ейяфятлайокутл през пролетта на 2010 г., съобщи пресслужбата на геолозите.

 

Вулканът Ейяфятлайокутл изригна на 14 април 2010 г. и образува огромен облак от пепел, представляващ опасност за самолетните двигатели. Европейските служби за безопасност на полетите взеха решение временно да затворят въздушното пространство над много територии в Европа. Облакът вулканична пепел покри отначало Северна, след това Западна и накрая и Източна Европа. Цяла седмица много от летищата в Европа бяха затворени за дълго време. По данни на британските метеоролози изхвърлянето на пепел от исландския вулкан завършва на 23 май.

 

BGS публикува в началото на седмицата детайлни снимки на частици от пепелта, събрана от учените в края на пролетта. От показаните образци се вижда, че както отделни частици, така и по-големи "черни снежинки", са се образували във въздуха след електростатично привличане и под влияние на различни атмосферни процеси.

 

"За характеристиката на пепелта, като например размери и форма, може много да се разказва за това, което се случва в целия облак от пепел. Може да се разбере как с течение на времето се променят процесите на окрупняване на частиците, като се сравняват с образците, събрани в близост до вулкана, и с онези, които са паднали 12 часа по-късно над Великобритания", каза ръководителката на вулканоложкото подразделение на BGS доктор Сю Луфлин, която е цитирана в официалното съобщение на обществото.

 

Предварителният анализ е показал, че размерът на отделните частици от пепелта може да варира от 1 до 60 микрона. "Снежинките" от пепел, събрани от учените, имат диаметър средно около 85 микрона, а най-големите - до 200 микрона, или два пъти по дебели от човешкия косъм.

 

Както отбелязва доктор Луфлин, BGS съвместно с Метеорологическата служба на Исландия (IMO) работи над създаването на мрежа от станции за сеизмичен мониторинг на области с повишен риск за изригване на вулкани. Такива инструменти, заедно с вече съществуващите, ще помогнат на двете страни в бъдеще да създадат ефективна система за ранно оповестяване при активизиране на вулканите.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари