НАЧАЛО » технологии

В Калининската АЕЦ е разработена уникална технология за отстраняване на дефекти на метала в корпуса на реактора

fb
3E news
fb
01-08-2020 10:03:31
fb

Специалистите от КалининскатаАЕЦ разработиха уникална технология за обследване и отстраняване на дефекти на метала на корпуса на реактора. Тя бе демонстрирана по време на посещение на представители на три руски АЕЦ в централата, съобщава rosatom.ru.

Оборудването е модулен манипулатор, който позволява да се обследва метала на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства в автоматичен режим, без използването на полярен кран и машина за презареждане, осигурява вертикално и хоризонтално преместване на камерата, както и въртенето ѝ на 360 градуса.

Основно преимущество на устройството е скоростта на сканирането на повърхността и наличието на допълнителен модул, който с висока точност отстранява всички намерени дефекти на метала.„Манипулаторът доказа своите качества в Първи енергоблок. Той съществено опрости процедурата и намали времето за обследване с две денонощия. Освен това техническите му характеристики и функционалността му ще позволят да се използва и в други руски АЕЦ с реактори ВВЕР-1000 и ВВЕР-1200“, заяви заместник главният инженер на КалининскатаАЕЦ Олег Волков.

Калининска АЕЦ
обследване
дефекти на метала на корпуса
По статията работи:

3E news