НАЧАЛО » технологии

В Германия построиха пасивна сграда, която генерира 5 пъти повече енергия, отколкото потребява

fb
3E news
fb
18-11-2015 03:39:00
fb

Сградата, разположена в немския град Kaufbeuren и открита в началото на годината е първата, която получи сертификат Passive House Premium

За получаването на правото на пасивен дом плюс (Passiv House Plus class) основното енергопотребление на зданието не трябва да надвишава повече от 45 кВтч/ на кв м от възобновяеми източници на енергия и трябва да генерира не по-малко от 60 кВтч/кв м от възобновяеми източници на енергия годишно. По-строги са параметрите за премиум класа – потреблението не трябва да е над 30 кВтч/кв м, а генерирането да е от порядъка на 120 кВтч/кв м.

House of Energy е едно от най-устойчивите здания в света. Въпреки това много малко не му достига за постигане на изискуемите данни, за произвеждане на 103 кВтч/кв м, но благодарение на отличните показатели за потребление на енергия, то все пак получи сертификат.

Отоплителният товар на сградата е общо 8 кВтч/кв м годишно, а фотоелектрическата система на покрива е на площ от 250 кв.м.

House of Energy произвежда 103 кВтч/кв м годишно и притежава отлични показатели за потребление на енергия – общото енергийно потребление от възобновяеми източници на енергия съставлява общо 21 кВтч/кв м годишно.

За постигането на акредитацията за Премиум, зданието от 900 кв м използва различни технологии и трябва да се отбележи, че нито една от тях не е необичайна към настоящия момент. Енергийната ефективност се постига с помощта на тройно остъкляване на „отлично ниво“, топлоизолация, високо ниво на цялост на външното покритие на сградата, конструкцията на системата за вентилация и оползотворяване на топлината, в която липсват така наречените топлинни мостове.

На някои места неголямо количество допълнително отопление и гореща вода се осигуряват от термопомпа, използваща топлината на почвата. Всеки излишък на енергия, който се генерира с помощта на фотоволтаиците се подава обратно в мрежата.

 

пасивни къщи
ВЕИ
Енергийна ефективност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева