Вятърните турбини през 2016 г. са спестили изхвърлянето на 637 млн. тона СО2

Източник: InnoEnergy.

В света работят 341 хил. вятърни турбини.

Благодарение на производството на електроенергия от вятърни турбини през 2016 г. е спестено изхвърлянето 637 млн. тона СО2, сочат данните, като основният принос за това имат инсталациите в Европа.

Вятърните турбини в света се делят  на офшорни ( извън сушата) и на разположени на вътрешна територия. За лидер на офшорната вятърна енергетика се смята Великобритания, където броят на вятърните турбини надхвърля 3500. Над 80% от офшорните турбини са разположени в Европа. Напоследък офшорната вятърна енергетика набира скорост. Така например първите офшорни вятърни турбини наскоро бяха пуснати в действие в САЩ, където между другото се строи и най-голямата вятърна електроцентрала с мощност от 2 ГВт.

Според данните, енергийните разходи за производството на ток от вятърните турбини може да се откупят още в хода на първата година от дейността им. Експертите обаче припомнят, че трябва внимателно проучване къде точно да бъдат разположение вятърните турбини, тъй като техният най-голям минус е свързан с това, че оказват влияние върху прелета и съответно популацията на птиците.

Сред предимствата на вятърната енергетика е осигуряването на нови работни места. Според прогнозата на Европейския съюз към 2020 г.  в сектора на вятърната енергетика ще работят 520 хил. души. Според други оценки през 2050 г. във вятърната енергетика ще поддържа 600 хил. работни места и ще помогне за изхвърлянето на 12,3 гигатона парникови газове. Очакването е в бъдеще вятърната енергетика да продължи да се развива.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари