Във Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 започна етапът на промивка на системите при отворен реактор

На 10 декември в реакторното отделение на строящия се Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 (НВАЕЦ 2) специалистите започнаха един от най-важните процеси – промивка на активните и пасивните системи на безопасност при отворен реактор. Генерален проектант на блока е АО „Атоменергопроект“, а основен изпълнител – Групата компании ASE.

Процесът на промивката при отворен реактор означава завършване на топломонтажните дейности в реакторното отделение и е начало за подготовката към етапа на хидравличните изпитания и циркулационната промивка на първи контур на реактора на енергоблока“, отбеляза вицепрезидентът на АО ИК „АСЕ“ Олег Шперле. „Промивката се извършва с цел проверка на проходимостта на тръбопроводите, съединяващото оборудването на първи контур и следмонтажното им изчистване от възможни механични примеси“.

Процедурата се провежда съответно графика и ще трае 25 денонощия. В процеса са задействани 19 технологични системи, свързани с първи контур.

Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 е с реактор тип ВВЕР-1200 и с мощност 1200 МВт. Той бе предаден в промишлена експлоатация през февруари 2017 г. НВАЕЦ 2 е от поколение „3 плюс“ и напълно отговаря на международните стандарти за безопасност и на постфукушимските изисквания.

През 2017 г. новият руски енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 бе определен сред трите най-добри АЕЦ в света в класация на влиятелното американско списание POWER.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари