Въведоха в експлоатация първия дизел генератор на резервната електроцентрала на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ

Първият дизел генератор на резервната електроцентрала (РДЕЦ) на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ бе включен в експлоатация по проектната схема на 8 септември. Преди това бе проведено 72-часово пробно пускане и комплексни тестове на системата за безопасност.

 

Централата ще има три изолирани установки с дизел генератори с обща мощност 18 мегавата и напрежение от 6,3 киловолта.

Всяка установка е едноагрегатна електроцентрала, която осигурява системата за безопасност на енергоблока по отделен канал. Всеки дизел генератор на РДЕЦ е оборудван с автономни системи за гориво, охлаждане, масло, стартов въздух, отопление, вентилация, електроснабдяване за собствени нужди. За осигуряване на висока надеждност всеки дизел генератор има дублираща система за стартиране. Пускането се осъществява по сигнал от управляващите системи за безопасност. Освен това по проект е предвидена и възможност за дистанционно пускане на дизел генераторите от блочния щит за управление, резервния щит за управление на енергоблока, както и от местния щит на РДЕЦ.

 

В периода на експлоатация на енергоблока на АЕЦ резервната дизелна електроцентрала се намира в състояние на постоянна готовност и е предназначена за поддръжка на системите на безопасност на енергоблока в случай на излизане от строя на основните източници на захранване.

Включването на дизел генератора на РДЕЦ е задължително условие за началото на етапа на горещата обкатка на реактора“, подчерта вицепрезидентът по проектите в Русия на АО ИК „АСЕ“ Алексей Дерий. „И това условие се изпълнява“, допълни той.

Провеждането на горещата обкатка на реакторната установка (тестове на реактора при параметри, идентични на работните) е предвидено да стане до края на месеца.

 

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на четири водещи компании от отрасъла – АО ИК „АСЕ“, АО „Атомстройекспорт“, АО„Атоменергопроект“ и АО „АТОМПРОЕКТ“.

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема 31% от световния пазар за изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    електричко
    Русия и Турция строят атомни електроцентрали,Б-Я строи седми блок и газов Хъб!
    Напиши отговор