НАЧАЛО » технологии

Виктор Станчев, ЧЕЗ Разпределение: Модернизираме мрежата в крайградски райони на София, може да има временни прекъсвания на тока през деня

Дружеството извършва реконструкция и модернизация на електропроводите и монтира дистанционни електромери

fb
3E news
fb
09-11-2018 12:48:00
fb

През следващия месец в част от крайградските райони на столицата ще има временни прекъсвания на тока през деня. Това се налага, за да няма чести спирания на електричеството в тези квартали и да се подобри услугата. В момента "ЧЕЗ Разпределение" извършва реконструкция и модернизация на електропроводите и монтира дистанционни електромери. Това съобщи в интервю за БНР (предаването „Преди всички“) главният оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение" Виктор Станчев.

Той обърна внимание на инвестиционната програма на дружеството.

„Инвестиционната ни програма е в размер, който ни позволява да инвестираме в иновации в мрежата. Това е различното от предходните програми. Въвеждаме в мрежата апарати, които ще ни позволят при възникване на аварийни ситуации бързо да ги локализираме и бързо да отстраним участъка, който е повреден, да не стоят клиентите без захранване и да минимизираме техния брой. Целта е поетапно да въведем такива съоръжения в мрежата, които да ни позволят да извършим бърз мониторинг на повредения участък, съответно той да бъде изключен дистанционно и да спестим времето, което до момента беше необходимо“.

Нововъведенията вече са започнали в източните райони на столицата, а тази година зоната е разширена и в западната част – Владая, Мърчаево, Горна Баня, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново. Станчев подчерта, че това са въздушни електропроводи. По думите му вече са стигнали до най-натоварените участъци.

Станчев отбеляза още, че тази година са започнали подмяна на електромерите, които ще позволят освен дистанционен отчет на показанията, но и прекъсване и включване на захранването. Ще извършваме денонощен мониторинг на параметрите на мрежата и ще можем бързо да реагираме при отклоненията.

„Докато трае този процес на подмяна на електромерите, настройване на системата също ще има кратковременни прекъсвания на захранването, за да може тази апаратура да се монтира и да се настрои. От 12 до 16 ноември в Бистрица, Железница, Горубляне, Бояна, Драгалевци и Симеоново очакваме смущения, които за една част ще бъдат краткотрайни, за други – малко по продължителни. Става въпрос за светлата част на деня“, обясни Станчев. Той добави, че през следващата година ще се разширяват районите – ще се включи и Кремиковци.

Голяма част от инвестицията вече е направена, каза още той и добави, че цялата сума е 6,6 млн. лв. Той увери, че подмяната на електромерите е за сметка на електроразпределителното дружество, а повишението на цената на тока зависи от регулатора. 

 

ЧЕЗ
ЧЕЗ Разпределение
модернизация на мрежата
инвестиции в реконструкция на мрежата
подмяна на електромери
мониторинг на параметрите на мрежата
инвестиционна програма
Виктор Станчев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева