Виенски експерти представиха иновативни идеи за планиране на зелени пространства

Седем поредни години Виена е отличавана като най-добрия град за живеене в света и заема челното място в престижната класация на „Мърсър“ за град с най-добро качество на живота. Австрийската столица печели точки най-вече заради жилищните условия и обществения транспорт, но също и заради голямото разнообразие от ресторанти.


Значение имат и възможностите за свободното време като театри, кина, спорт, а също така екологичната ситуация в града – от зелените площи до чистотата на въздуха. Зелените площи заемат над 50% от общата територия на града и по отношение на околната среда Виена е град-образец.


На провелия се на 14 февруари в София форум "Градове на бъдещето" виенски експерти представиха иновативни концепции и решения за планиране на зелените пространства. Целта е  създаването на зелени площи в близост до жилищните райони и на големи зони за отдих в покрайнините на града.


От няколко години във Виена действа рамковата стратегия "Смарт сити Виена".  Целта на стратегията, която е разработена до 2050  г. е осигуряването на най-добро качество на живот за всички виенчани при възможно най-щадящо използване на ресурсите.


Климатичната промяна и драстичният недостиг на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, са най-големите глобални предизвикателства за следващите десетилетия. Най-голямото предизвикателство пред Виена през следващите години със сигурност ще бъде динамичното увеличаване на жителите на града с около 25 000 души годишно. През следващото десетилетие тя ще се превърне в двумилионен мегаполис, а през следващите 25 години се очаква в нея да живеят три милиона души. Това ще доведе до увеличаване на търсенето на енергия, ще повиши необходимостта от изгодни и едновременно с това подходящи жилища, както и потребността от надеждни транспортни концепции. Заедно с модернизирането на града австрийската столица продължава да се гордее със зелените си площи, които с право я нареждат сред най-зелените градове в света.


В  момента в австрийската столица има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства. Статистиката показва, че на всеки живеещ се падат 120 кв. м зелени площи. Градът има 18 защитени зони на площ около 15 000 хектара.


Общо около 31% от общата площ на Виена са защитени. Най-голямата защитена зона е зоологическа градина „Лайнц“, почти толкова голям е делът на Виена в Националния парк „Донауауен“ - около 5,5% от общата част. Най-известната защитена зона на Виена, защото е и част от все по-популярния в международен аспект градски маратон, е Пратерът. Намира се в средата на града и е част от 7500 хектара гори, с които градът разполага и където има около 80 ендемични животни и растения, споменати в „Програма за защита на видовете и жизнените пространства“.


Зеленината във Виена е навсякъде – даже по сградите. Тези зелени оазиси в градската среда са подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата. Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м, където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения.


Общинската фирма Ойроком-ПР, която е в рамките на Виенския холдинг, отговаря за връзките с обществеността на Община Виена в Белград, Будапеща, Краков, Любляна, Прага, Сараево, София и Загреб. Целта на Ойроком-ПР e да утвърди Виена като атрактивeн център в сърцето на Европа, да насърчи сътрудничеството между градовете и да работи за присъствието на Виена на пазарите в тези страни. Основната задача на Ойроком-ПР е да подкрепя Община Виена с всички налични  комуникационни инструменти при позиционирането на Виена като космополитен мегаполис, като модел за устойчиво развитие и социално равенство.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари