НАЧАЛО » технологии

Веселин Халачев: "Обединени бизнес клубове" помага на българския бизнес да търси пазари и иновации

Малкият и средният бизнес у нас трябва бързо да бъде припознат за конкурентен и дългосрочен партньор на Европа, заяви председателят на ОБК в интервю за 3e-News

fb
3E news
fb
13-11-2017 02:37:00
fb
Веселин Халачев е председател на ОБК, член на Борда на директорите на ESBA (Еuropean Small Business Alliance). ОБК е неправителствена организация с нестопанска цел, ангажираща се със защитата на интересите на представителите на микро, малки и средни предприятия, занаятчийство и самонаетите, като ги представлява чрез действия, определени от европейското и българското законодателство.
ОБК е най-бързо развиващата се организация в България, като чрез своето развито доброволно членство, в момента в сдружението членуват над 1500 члена от цялата страна, опериращи в различни сектори на икономиката.  Юридическото наименование на организацията е: “Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес – Обединени Бизнес Клубове”.


Г-н Халачев, какви са предизвикателствата пред родния бизнес по време на българското председателство на Съвета на ЕС?

- Едно от основните предизвикателства пред българския бизнес, по време на българското Европредседателство, е да направи така, че Европа да го чуе   и да го види. Да го забележи така че да припознае в него   дългосрочен и конкурентноспособен партньор. Точно с тази цел - Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес - Обединени бизнес клубове, организира на 16 ноември в хотел „Хилтън“ „Национален бизнес форум 2017“. Темата на форума, който вече дава заявки, да се превърне в бизнес събитието на годината, е „Предизвикателства и възможности пред бизнеса в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС“. Искаме малкият и среден бизнес не само да бъде забелязан, но и да бъде забелязан и разбран от българския и от европейския политически и бизнес елит. Очакваме представители на правителството, на ЕК, на ЕП, на дипломатическите мисии у нас, на търговските камари. Интересът е огромен, защото малкият и средният бизнес е гръбнакът на икономиката на страната. Надявам се, че той ще бъде проактивен по време на председателството, защото сега е времето да постави на висок и ясен глас своите проблеми, искания и предложения. 


Какво вълнува бизнеса най-много, на какво ще акцентирате на форума?

- Ще се стремим да наблегнем на темите, които най-много вълнуват бизнеса. Освен достъпа до иновации и до пазари, които са рецептата за бърз растеж, ще акцентираме и върху   насърчаване на предприемачеството, достъпът до финанси, до квалифицираната работна ръка, до работещата администрация. Разбира се, ще говорим и за достъпа до единния европейски пазар и до дигиталния пазар. Ще разгледаме 10-те основни принципа от законодателния акт на Европейската комисия –  Small Business Act.

Как се справя България спрямо тези принципи? 
 
- За съжаление, България показва слаби резултати в четири от десетте принципа, според данните за 2016-а, когато бяхме свидетели на политическа нестабилност. Тя директно се отразява и на бизнеса. Показателите на България,  в най-добрия случай, са около средните стойности и то без успехи в нито една област.

Според последните данни на БНБ чуждестранните инвестиции у нас са намалели за една година с 54% (януари-август 2017 спрямо същия период на миналата година). Как разчитате този знак като отражение върху икономиката на страната?
 
- Разчитаме го като много лош знак, но не трябва да се пренебрегнат и причините за него - политическата нестабилност през 2016 г. Тя доведе до замразяване на бизнеса. Няма как инвеститор да дойде при нестабилна политическа обстановка. Затова, ние, представителите на малкия и средния бизнес, имаме интерес   от политическа стабилност. Инвеститорите бягат от нашата страна и заради липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка.   Голяма част от бизнеса се оплаква, че у нас дори няма кой да работи. Пазари имат - но няма работна ръка. Това явление вече става все по- масово. За много италиански фирми у нас, включително и шивашки, например, това   е най-сериозният им проблем. Иначе, на чуждите инвеститори им е добре тук- данъците са ниски, спокойно е, държавата и хората са хубави, но няма кой да работи.

Какви трябва да са приоритетите за 2018-а година?
 
- Много ми се иска обаче да  не забравяме, че подпомагането на малкия и средния бизнес е една от основните политики на Европейската комисия. Повечето от европрограмите са насочени към него, все пак той обхваща 99.8% от икономиката на Стария континент. Така че в тази посока има изключително много инструменти за подпомагане. Неслучайно и в европейския бюджет за 2018 година е казано, че приоритет трябва да бъде младежкото предприемачество, борбата с младежката безработица и в частност подкрепата на предприемачеството и малкия и среден бизнес. Такива инициативи винаги са   полезни. Вижте колко успешно заработи мярка, наложена от британците, която обаче се подкрепя и от ЕК – да се подпомогнат младежите и хората над 55 годишна възраст да станат предприемачи. Така те ще внасят пари в хазната, а няма да теглят от нея.

Как бихте оценили потенциала на българския бизнес? Конкурентноспособен ли е на европейския?

- Потенциалът на българския бизнес е голям. Трябва да използваме хъса и енергията, които българският бизнес има, за да се реализира максимално и точно сега идва неговото време. Не трябва да се притесняваме, че ще останем неразбрани. Напротив, трябва да се заявим и да използваме активно амбициите на България. Вярно, анализаторите твърдят, че ЕС върви по инерция, че се наблюдава „остарялост“. Това обаче съвсем не е така при новите страни-членки каквато е България. Усеща се подобрения на бизнес средата. Родният бизнес е на много добро ниво, притежава и най-модерната техника, защото късно се възползвахме от евросредствата и сме оборудвани с най-новото. Но ни трябват пазари и благодарение на европредседателството ни ще имаме възможност да излезем навън, компаниите ни да образуват надеждни бъдещи партньорства за правене на съвместен бизнес.  Подобни партньорства са шанс България да усвои допълнително около 10 млрд. евро до 2020 година от Брюксел. 

Кои са възможностите за финансиране пред малкия и средния бизнес у нас?

- По отношение усвояването на евросредства България е сравнително добре, когато говорим за европейските програми, управлявани на национално ниво. Това са ОП „Иновации и конкурентоспособност“, Програмата за развитие на селските райони. Но сме на последно място по отношение усвояването на средства, за които се кандидатства директно в Брюксел. Това са 192 програми. Няма да спра да апелирам към българския бизнес да бъде по-активен, защото чрез тези програми в страната ни до 2020 година могат да влязат допълнителни 10 млрд. евро. Необходима е малко повече информираност от страна на бизнеса. Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес -Обединени бизнес клубове, в което вече членуват над 1500 предприемачи от цялата страна,може да им помогне с това.

Къде е българският малък и среден бизнес в достъпа до единния цифров пазар?

- Най-зле сме спрямо останалите държави в ЕС и това е голeмият парадокс, защото в България има изключително добри  IT  специалисти, но в онлайн търговията сме на последно място. Има много работа в този отрасъл, той е проблем и на Европа – в този сектор фирмите много бързо се изкушават да си продадат и технологични, и софтуерни продукти на много ранен етап от развитието си. Нямаме такива фирми, тръгнали от гаража и стигнали до мащаба на „Гугъл”, не можем да задържаме нещата до края. Докато сме много бедни и ни изкушават с малки суми, няма да можем да станем фактор.

Обединени бизнес клубове
Веселин Халачев
малкия и среден бизнес
„Национален бизнес форум 2017“
Българското председателство на Съвета на ЕС
достъпа до иновации и до пазари
растеж
работеща администрация
финанси
политическа нестабилност
инвестиции
младежкото предприемачество
младежката безработица
единния цифров пазар
По статията работи:

Галина Александрова