Велинград пред избор: туризъм vs. волфрам

Висшият експертен съвет на Министерство на околната среда и водите в края на месеца – на 27 септември, ще подложи на обсъждане новият доклад по ОВОС за добив на волфрам от мина Грънчарица, намираща се на 25 км от Велинград. Това ще е второ преразглеждане на доклада по ОВОС, след като това бе поискано от  обществеността, туристическият бизнес и кметството в община Велинград.

Проектът за разработване на мина „Грънчарица“, който е от 60-те години на миналия век, но е възобновен през 2009 г. от фирма „Ресурс – 1“, част от КЦМ 2000 Груп – Пловдив, е поставен на карта. Туристическият бизнес и в частност собствениците на малките хотели в града, както и самото кметство са против. В основата на уплахата е опасността от замърсяване на околната среда и водата.

Гледните точки на геолози и собственици на хотели - в двете крайности

Според кмета на Велинград Костадин Коев концесията минава върху деривацията на р. Бистрица. На тази база общината настоява за нови проучвания, на база на нови обстоятелства по отношение на проекта. При учредяването на концесията не са отразени важни факти, каза Коев по време на среща във Велинград, на която обществеността трябваше отново да обсъди проекта. В същото време Коев бе категоричен: „Няма да допуснем добив на волфрам“.  

На срещата с обществеността, освен кметската управа присъстваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателят на ПП на ГЕРБ Цвеан Цветанов, както депутатът от БСП Славчо Велков.

Политици и собственици на хотели

Общественият защитник Марин Божков обясни, че след проверка с геодезисти в доклада по ОВОС са открити пропуски. На първо място, посочи той, на територията на концесията има вододайна зона с 4 водохващания, а през центъра й минава деривацията на Бистрица. Установено е, че е имало ядки от сондажи и пр. Божков обясни, че според направената от наети от него експерти карта на концесията, ставало ясно, че скалната маса попада „право върху откритото водохващане“. Установена е и липса на санитарно - охранителна зона върху основните водохващания, а в доклада по ОВОС не е споменато за открити водохващания, обясни още Божков. В подкрепа на Божков се изказаха и лекар, както и граждани.

Правилният път за решаване на спора за това дали да има или не концесия за добив на волфрам е широк референдум, заяви от трибуната депутатът от БСП Славчо Велков. Той припомни фалшивите публикации за наличие на уран във водата на Велинград и обясни, че в общината има и жители, които искат разработване на мината. В този смисъл призова за по-друг тип политика.

Ше се търси  баланс на базата на това колкото се може повече хора да живеят по-добре, без да пострадат околната среда или здравето на хората,  обясни от своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов.  По-късно пред журналисти той обясни, че преди няколко дни министерството е успяло да обяви голяма част от концесионната територия за санитарно-охранителна вододайна зона, с което до голяма степен стеснява концесионната територия. В зависимост от това каква част от тази зона ще бъде обявена и за публична собственост зависи в голяма степен и евентуалната концесия.

Преди една година и половина ви казах, че моя кауза е да няма мина във Велинград, заяви гръмко под залп от ръкопляскания от трибуната председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов. В реплика към депутата от БСП Славчо Велков Цветанов обясни, че „всичко е политика“, че „решенията се взимат от политиците“, че „и това, което правят за региона, е политика“.  В коментар, че в евентуална в бъдеща мина ще бъдат открити 400 работни места, Цветанов постави риторичния въпрос: кое е по важно – да се защити общественият интерес или частен такъв. Той обясни, че сега никой не иска да поеме политическа отговорност, че решението за тази концесия е било взето 9 дни преди разпускане на правителството от 2009 г. , тоест при кабинета Орешарски. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ постави и въпроса дали тогава е имало обществено обсъждане, след което противопостави настоящото общинско управление на предишното, вмъквайки и въпроси, свързани с евентуална инфраструктура. „Той е човекът, на който може да се гласува доверие“, каза Цветанов, обръщайки се към министър Димов, като преди това за пореден път категорично заяви: „Ние ще защитим каузата на Велинград“.

Другата гледна точка

Находището на волфрам в Грънчарица е проучвано на различни етапи, но в разстояние на 37 години, включително има и международна експертиза. Първото проучване на находището започва още през 60-те години на миналия век и продължава до 1979 г., като през това време са построени  и първите 24,4 км галерии. Няма уран, няма арсен. Това обясни по- късно пред журналисти геолог -инженерът Детелин Ендяков, председател на Сдружение за Грънчарица и общинско-икономическо  развитие на Велинград.  

Водите в Грънчарица не се пият от жителите на Велинград, а се събират в язовир Батак, който служи за производство на ток, каза той. Преди това Ендяков се опита да обясни това и на собствениците на хотели от Велинград, но бе освиркан.

Георги Пашов от Велинград обясни в рамките на обсъждането, че още през 80-те години, когато е станало ясно какво е находището, е имало натск от страна на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) за разработка, поради използването на метала за космически ракети. "Ние казахме тогава, че сме съгласни при три условия", обясни той, като ги изреди - без използавено на вода от вододайните източници за флотация, камионите да не минават през Велинград, да няма взривове, а дейностите да стават само с машинно прокопаване, обясни той.

Грънчарица е на 25 км от Велинград, близо до с. Кръстава. Там не е вододайна зона, проблемът с вододайната зона е измислен, категоричен е от своя страна Ендяков.

Находище Грънчарица е с доказани залежи от волфрам за 50 години и е едно от най-богатите в Европа. При евентуална разработка, добивът ще е подземен. Преработката ще се извършва в КЦМ близо до Асеновград. Според Ендяков само основното производство в мината ще даде работа на над 400 души и то със средни заплати от по 1300-1400 лева.

Официални данни сочат, че през периода на експлоатация на рудника (около 30 години) общината ще ползва годишна концесионна такса в размер на 1,2 – 1,5 млн. лева, а приходите от местни данъци и такси ще са в размер до 800 хиляди лева годишно.

За сравнение сега приходите от туризъм, които прибира община Велинград са малко над 20 хил. лв.  годишно.

Ендяков смята, че в основата на протестите са собствениците на хотели, тъй като се опасяват, че ще трябва да вдигнат заплатите.  "Хотелиерите, които са в основата на това недоволство, плащат по 300-400 лева и естествено, че не искат в района да има такъв работодател", каза той.

За сравнение безработицата във Велинград е около 30 процента, а в селата, откъдето би могла да дойде и работна ръка за мината – близо 80 на сто.
Сега обаче Велинград е на път да спре проекта за добив на волфрам.

За информация 100 грама волфрам струват около 10 – 11 долара. Металът е един от най-успешните заместители на златото. Използва се в ракетостроенето, строителството на кораби, електроника и др.

В Европа се добиват само 3% волфрам. Двете страни, развиващи този бизнес, са Португалия и Австрия. Мината Митерзил в Австрия  е разположена близо до природен резерват и националния парк Hohe Tauern. Разбира се, условията за безопасност и опазване на околната среда са изключителни.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари