НАЧАЛО » технологии

Великобритания модернизира енергийната си система

Страната ще инвестира 320 млн. долара в системи за акумулиране на енергия

fb
3E news
fb
25-07-2017 12:59:00
fb

Великобритания има намерение да догони лидерите в системите за съхранение на енергия на държавно ниво, като Япония и Южна Корея. За целта страната прие програма за развитие на сектора, като обяви плановете си да вложи 246 млн. лири, или 320 млн. долара през следващите 4 години. Целта е модернизиране на енергийната система.

В рамките на програмата се предвижда  инвестиции  да бъдат насочени към изследвания и иновации в технологиите за съхранение на енергия с помощта на акумулаторни батерии, на първо място за максималното им използване във връзка с възобновяемите източници на енергия и електромобилите.

Програмата ще бъде разделена на четири етапа, като всеки от тях ще е с продължителност от 1 година. Така например, през първия етап от осъществяване на програмата се предвижда във Великобритания да бъде създаден Институт за акумулатори, за откриването на който властите са заделили сумата от 45 млн. лири. Институтът ще се занимава с изследване на акумулаторните технологии и разработката на неособено скъпа батерия.
Очакванията на кралството са, че акумулаторните хранилища ще се превърнат в един от елементите на енергийната мрежа, което ще дава възможност за изглаждане и предотвратяване от 30 до 50% от небалансите, които могат да възникнат поради нарастването на дела на „зелена“ енергия в енергосистемата.

По данни на енергийното ведомство на страната сега около 14% от електроенергията се произвежда от възобновяеми енергийни източници и в бъдеще ще продължи да нараства.

акумулиращи батерии
системи за съхранение на енергия
Великобритания
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева