НАЧАЛО » технологии

Великобритания е на път да даде "зелена светлина" на малките модулни реактори

fb
3E news
fb
23-10-2017 03:22:00
fb

Важен доклад, който оценява жизнеспособността на новите „мини“ АЕЦ за Великобритания, ще бъде публикуван тази седмица. Очаква се той да даде „зелена светлина“ за разработването на дизайна за малки реактори, предложен от консорциум, начело с Ролс-Ройс, предава telegraph.co.uk.

Департаментът за бизнес, енергийна и индустриална стратегия (BEIS) ще публикува документа, който официално ще сложи край на съперничеството между различните видове технологии за производство на нисковъглеродна енергия и ще оцени коя технология трябва да бъде подкрепена.

Подобни реактори с малка мощност биха били по-евтини и тяхното производство може да гарантира енергийна сигурност на Великобритания с надежда технологията да бъде изнасяна по света. Малките реактори ще бъдат финансирани от 250-те милиона лири, обещани от правителството през 2015 г. за развитие на „иновативни ядрени технологии“, което ще помогне на страната да изпълни климатичните си цели.

Според проучвания, Великобритания може да стане водеща в оценяваната на 450 милиарда евро глобална индустрия, ако страната заеме лидерското място в технологиите за малки модулни реактори.

Великобритания
Малки Модулни Реактори
ядрена енергетика
технологии
По статията работи:

Галина Александрова