НАЧАЛО » технологии

Българският стартъп Twin Ray е победител в регионалния финал на PowerUp!

Дружеството е от сферата на иновациите в енергетиката и разработва лек пътнически самолет, задвижван от соларна енергия

fb
3E news
fb
25-10-2017 12:44:00
fb

Близо 160 стартъпа от 23 държави от Централна Европа участваха в третото издание на състезанието, организирано от InnoEnergy – най-големия ускорител в индустрията за чиста енергия. Регионалният финал бе проведен в София и също като останалите 11 регионални финала (които бяха проведени в Унгария, Гърция, Хърватия, Литва, Чехия, Естония и т.н.) бе предшестван от интензивна подготовка: бизнес уъркшопи, които бяха проведени от „Клийнтех България“ с опитни треньори и ментори. Участниците имаха възможността да верифицират бизнес моделите си и да подобрят презентационните си умения.   

По време на регионалния финал, най-добрите стартъпи от страната представиха своите иновативни решения пред почетното жури, инвеститори и представители на медиите.

„Чувството да спечелиш толкова престижно състезание, каквото е PowerUp!, е страхотно. Целият ни екип работи и продължава да работи неуморно за просперитета на проекта“, заяви Явор Христов, основател на Twin Ray. “Чистите източници на енергия са бъдещето и ние настояваме, не просто да сме част от това бъдеще, а да го оформим по един вълнуващ, честен и откровено полезен за всички начин.”

Участниците бяха оценявани не само във връзка с професионалното съдържаниe, но също така и в контекста на бизнес познанията си и потенциала на екипа и продукта. Публиката също така имаше възможността да изслуша главния говорител - Георги Милев, който разказа за аналозите между успехите в спорта и бизнеса. Журитo бе съставено от Михал Крашевски, Мениджър „Business Creation“ в InnoEnergy, Георги Халев, Заместник председател на Борда на директорите в Риск Инженеринг, и Стоян Ставрев, Изпълнителен директор на Българска Консултантска Организация.
“В тазгодишното издание на състезанието имахме удоволствието да се запознаем отблизо с наистина впечатляващи проекти в сферата на устойчивата енергия”, заяви Марияна Хамънова, управител на Клийнтех България, координатор и организатор на PowerUp! за България. „Twin Ray е доказателство за това, че в България има млади предприемачи, които следват най-актуалните тенденции в технологиите и нуждите на пазара.“

На 22-и ноември Twin Ray ще се изправи пред победителите от останалите регионални финали на състезанието в RaM Colosseum в Будапеща, където ще се състезава за финалната награда (20 000 евро за първо място), както и за участие в престижния Highway® Аccelerator, който помага за превръщането на стартъпите в успешни бизнеси.

InnoEnergy е европейски иновативен двигател за устойчива енергия. В InnoEnergy подкрепяме и инвестираме в иновациите на всеки етап – от класната стая до потребителите. С помощта на нашата партньорска мрежа ние създаваме връзки в цяла Европа, като срещаме изобретатели и индустрия, предприемачи и пазари, вишисти и служители, изследователи и биснес.

Усилията ни са насочени в три съществени области от иновационния микс:
Образованието – подпомагаме създаването на информирана и амбициозна работна сила, която разбира устойчивите изисквания и нуждите на индустрията за бъдещото й развитие.
Иновативни проекти, обединяващи идеи, създатели и индустрия, които си сътрудничат в името на приложими продукти и услуги, които дават истински резултати.
Услуги за създаване на бизнес, подпомогащи предприемачи и стартъпи в сферата на устойчивата енергия да се развиват бързо и да допринасят за глобалната енергийна екосистема.

Нашата съвместна работа създава и съединява съставните части на устойчивата енергия, от която Европа се нуждае. InnoEnergy е създаден през 2010 г. и подкрепен от Европейския институт за иновации и технологии. (EIT)

стартъпи
състезание
енергетиката
иновации
InnoEnergy
PowerUp!
Twin Ray
По статията работи:

Галина Александрова