НАЧАЛО » технологии

Българска IT компания се слива със софтурната XAPT

Родната LLP Dynamics може се превърне в един от топ партньорите на Microsoft в Централна и Източна Европа

fb
3E news
fb
14-01-2014 06:23:00
fb

Българска софтуерна компания става най-големият партньор на Microsoft Dynamics за Централна и Източна Европа, след като бе придобита от австрийския инвестиционен фонд New Frontier Group. Част от неговото портфолио е софтуерният гигант XAPT, внедряващ именно продуктите на Microsoft Dynamics ERP и Microsoft Dynamics CRM. Новината за сливането между XAPT и родната LLP Dynamics стана ясна по-рано днес на специална пресконференция.

 

Сделката, чиято стойност се пази в тайна, е сключена през декември 2013 година след близо шестмесечни преговори. Сливането помежду им практически ще продължи през цялата следваща година и в началото на 2015 г. се очаква структурите им да са вече едно цяло под името XAPT.

 

Досега българската компания е работила предимно по внедряването на системи за управление на бизнеса – тъй наречените ERP (Enterprise Resource Planning) системи. По думите на Стели Димитрова, оперативен директор на LLP Dynamics, използвайки този софтуер, фирмите имат възможност значително да оптимизират качеството на управленските си решения както в сферата на финансите и производството, така и по отношение на логистиката и човешеките ресурси. По този начин индиректно ние влияем върху повишаването не само на ефективността, но и на продажбите на бизнеса, коментира още тя.

 

Въпреки доказаните положителни ефекти, у нас все още ERP системите са слабо застъпени, отбеляза Димитрова. Тя е категорична, че тенденцията ще се обърне едва когато на тях спре да се гледа като на разходи и започнат да се възприемат като инвестиция. В тази връзка една от краткосрочните цели от сливането е да се популяризира ползата от ERP системите

 

В световен мащаб пазарът на ERP възлиза на 25 млрд. евро за 2012 година, като спрямо предходната 2011-а е нараснал с 2.2%. Micfrosoft от своя страна се нарежда сред топ пет играчите с общ дял на пазара от около 5 на сто, а очакванията за 2013 година са, че той ще се е удвоил до 10%. Димитрова смята, че този ръст се дължи не само на факта, че Microsoft инвестира в развиването на системите си, но и благодарение на регионалните партньорства и мрежи, в които се включва.

 

През последните 4-5 години протича процес на окрупняване на по-малките играчи в САЩ и Западна Европа – тенденция, която в Централна и Източна Европа тепърва ще се разгръща. Глобализационните процеси налагат необходимостта от по-големи софтуерни компании, които да разполгат с капацитета да оперират на повече места, включително и на 2-3 континента, посочи в пряка конферентна връзка от Виена Божидар Крапчев, Управляващ партньор на LLP Dynamics.

 

Това е така, за да могат да са адекватни на местните пазари и да внедряват ефективни ERP системи, допълни той. По тази логика действа и австрийският инвестиционен фонд New Frontier Group, който вече притежава някои от най-големите IT компании в региона.

 

Ефектът от сливането между унгарската XAPT и българската LLP Dynamics ще е допринесе за създаването на мащабна структура със солиден експертен потенциал. Амбицията на компанията е да се превърне в първата по големина и капацитет, разположена на 3 континента, така че да е в състояние да изпълнява мащабни проекти в повече от 10 държави.

 

У нас сливането между двете софтуерни компании ще допринесе и за отварянето на нови работни места. Набирането на кадри вече е стартирало, коментираха от LLP Dynamics. Тук обаче се сблъскваме с проблема, че липсват достатъчно добре подготвени кадри, отбеляза Димитрова. По тази причина фирмата възнамерява да стартира стажантска програма съвместно с няколко университета. Логиката, която изповядат е, че далеч по-удачно е да открият млади хора с типично за техния екип мислене, които да обучат и впоследствие да наемат.

IT компании
ERP системи
Microsoft
По статията работи: