Българо-катарски бизнес форум се провежда в София

Източник: БГНЕС

Българо-катарски бизнес форум се провежда днес в София.Събитието, което се организира от Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), започна от 9:00 часа в зала „Средец“ на хотел „София Хотел Балкан“. Приветствие към участниците ще отправи г-жа Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията.

Официалната катарска делегация, която е на посещение в страната ни от 7 до 8 март 2018 година, се води от емира на Държавата Катар шейх Тамим Бин Хамад ал-Тани. В състава на делегацията са включени катарски бизнесмени, които проявяват интерес към осъществяване на търговски връзки с български фирми.

Водещите катарски държавни инвестиционни компании проявяват интерес за инвестиции в България в сферата на недвижимите имоти, туризма и земеделието. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Катар на стоки, като: електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги, високотехнологични продукти на военно-отбранителната индустрия, строителни материали, мебели и обзавеждане, парфюмерия и козметика, нефтени масла и продукти, цигари, продукти на хранително-вкусовата промишленост и фармацията, включително месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, изделия на млечната промишленост, селскостопанска продукция и др.

Форумът ще даде възможност за създаване на бизнес контакти между компаниите от двете страни, активизиране на стокообмена и насърчаване на съвместните инвестиции. На събитието се очаква да присъстват и повече от 200 представители на българския бизнес, които също са заявили участие.

Събитието ще бъде открито от министъра на икономиката Емил Караниколов и от шейх Ахмад Бин Джасем Бин Мохамад Ал-Тани, министър на икономиката и търговията на Държавата Катар.

Идеите за развитие на двустранния бизнес с богатото на природен газ емирство са стари и датират още от времето на първия мандат на премиера Бойко Борисов и по-конкретно в периода от края на 2011 до средата на 2013 г. Благодарение на тогавашния екип на българското посолство са осъществени редица двустранни срещи на български и катарски министри, открива се и самолетна линия. Най-голямата заслуга е привличането на депозит от 50 милиона долара, които Доха депозира през 2012 г. в Българската банка за развитие /ББР/. Тези пари бяха депозирани от богатото на природен газ емирство у нас в знак на добра воля срещу последващи инвестиционни проекти. Впоследствие тези пари бяха изтеглени през 2013 г. от катарците по време на правителството на премиера Пламен Орешарски. Причината е, че ББР не успява да предложи на Катар проекти, в които той да инвестира.

Пак през 2013 г. по инициатива на българското посолство в Доха е проведена среща на Катарския инвестиционен фонд и представители на ББР, водени от тогавашния директор на банката Билян Балев. Тогава се обсъжда идеята за създаване на фонд за инвестиции на малки и средни предприятия по примера на Франция и Италия. Българската делегация обаче се отказва, защото инвестиционната стъпка е над 30 милиона долара и нагоре. Всъщност такъв е мащабът за малък и среден бизнес за катарците. Докато при нас това се смята за едър бизнес. Според експерти Катар няма да инвестира в нищо, което ние в България смятаме за среден бизнес, освен ако няма политическо решение за това.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари