НАЧАЛО » технологии

Бъдещето на слънчевата енергетика е във водорода

fb
3E news
fb
22-01-2014 11:42:00
fb

Напълно е възможно превръщането на слънчевата светлина не в електричество, а във водородно гориво. Напълно е възможно това се превърне в бъдещето на слънчевата енергетика, твърдят американски инженери, съобщава rusenergy.com.

Както съобщава порталът Oilreview, нова система, разработена от сътрудниците на Центъра за акдемични изследвания към Министерство на енергетиката на САЩ  генерира водородно гориво с помощта на слънчева светлина, чрез разделяне на обичайната вода на съставните й части – водород и кислород: водородът се събира, а кислородът се пуска в атмосферата.

Тази алтернативна енергийна система може да превръща слънчевата енергия във водородно гориво, при това практически без да се нуждае от външно захранване в хода на експлоатация и без да отделя никакъв парников газ, казват авторите на изобретението.

„Когато говорите за насищането на планетата с чиста енергия, но съхраняваща се в батерии, това не практично”, уверен е един от изобретателите, професорът от Университета Северна Каролина, химикът Том Майер.

„Защото най-оправданият начин за получаване и съхранение на енергия се крие в химическото свързване на молекули. И ето какво направихме ние – намерихме най-рационалното използване на слънчевата енергия, благодарение на химията”, коментира изобретателят.

слънчева енергия
водородно гориво
По статията работи:

Маринела Арабаджиева