НАЧАЛО » технологии

Бум във финансирането на батерии за съхранение на енергия през първото тримесечие

Според последния доклад на Mercom Capital установява инвестициите на VC компаниите в съоръжения за съхранение на енергий се покачват пет пъти в сравнение с миналата година до 299 млн. долара за 12 сделки.

fb
3E news
fb
28-04-2018 09:52:00
fb

Автор: Кристиан Розлунд, pv-magazine.com

Съхранението на енергията в батерии е гореща тема в момента за производителите на енергия и за инвеститорите. Докато интегрираните инсталации от батерии и възобновяемите енергийни източници започват да се конкурират със заводите за природен газ на развити пазари като Калифорния, инвеститорите също започват да залагат на големи компании за батерии.

Като доказателство за втората тенденция, в сряда Mercom Capital публикува тримесечния си отчет за батериите, интелигентните мрежи и ефективността на финансирането, според който инвестициите за рисков капитал в компаниите за батерии са се повишили 5 пъти в годината до 299 милиона щ.д. първото тримесечие на 2018 г.

Тези 299 млн. долара представляват 12 кръга от финансиране за рисков капитал за компании за съхранение в батерии. Водещият сред тях беше батерията интегратор Stem, лидер с mf.w'ekrje 80 милиона долара fj Activate Capital.

Компанията за литиево-йонна батерия IONIC обаче не изостана, като събра 65 млн. долара от консорциум от седем инвеститори, водени от Dyson. Сингапурската DuraPower се класира на трето място, като получи 40 милиона долара от двама инвеститори.

"Това е добър старт (до 2018 г.), по-добър от очакваното", отбелязва главният изпълнителен директор на Mercom Capital Raj Prabhu. Той  казва, че тримесечието е част от общата тенденция на нарастване на инвестициите в компании за съхранение в батерии.

В разговорите, които фирмата е имала с компаниите за батерии, много от тях отбелязват честотата на използването им в Калифорния, тъй като предизвикват повишен интерес към слънчевата енергия.

Повече литиево-йонни батерии

Цялото корпоративно финансиране, съобщено от Mercom през това тримесечие, е чрез дружества с корпоративна социална отговорност. Това обаче може да се промени. "Ако активността се вдигне, те ще отидат на капиталовите пазари, за да наберат повече пари", прогнозира Prabhu.

Той отбелязва, че микс от интегратори на батерии и технологични компании са осигурили по-голямата част от финансирането през първото тримесечие. Компаниите за батерийни системи водят с най-голямата сума от 91 млн. долара, като 87 млн. долара са за производителите на литиево-йонна батерия.

Въпреки това, 65 млн. долара бяха инвестирани и в компании, произвеждащи твърди батерии. Prabhu казва, че въпреки доминирането на литиево-йонните батерии, други технологии за батерии все още набират значителни суми. "Инвеститорите не изключват други технологии", казва той. "Никой не е казал, че литийният йон е победител."

ВЕИ
съхранение на енергия
батерии
инвестиции
По статията работи:

Галина Александрова