Бордът на EDF одобри сделката за закупуване на 75,5 % от Areva NP

Бордът на директорите на френската EDF е дал окончателното си съгласие за придобиването на 75,5% от акциите на Areva NP до края на годината, съобщава агенция Ройтерс.

Areva NP е подразделение на Areva за разработване и строителство на ядрени реактори.

Според осведомени източници, на коите се позовава агенцията, въпреки първоначалното намерение, Areva няма да запази за себе си 15% дял в бившето си реакторно подразделение заради възражение от страна на Европейската комисия.

По-рано бе съобщено, че японската Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ще купи 19,5% от акциите на Areva NP, а френската компания Assystem ще придобие 5%.

Според споразумение от 2016 г. EDF се съгласи за закупи между 51-75% от Areva NP, оценена на 2,5 милиарда евро за 100% капитал.

Придобиването на Areva NP от EDF е част от осъществяваната под контрола на държавата операция по спасяването на Areva. Проблемите със строителството на АЕЦ, неудачната инвестиция в африкански уранодобиващ проект и липсата на поръчки след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“, доведоха до загуби за Areva в продължение на години.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари