НАЧАЛО » технологии

Бойко Борисов: Надявам се „Уестингхаус“ да дойдат и инвестират, но при ясни условия

Американската търговска камара да излезе с позиция за двете американски централи, поиска още премиерът

fb
3E news
fb
12-10-2015 02:10:00
fb

Американската търговска камара да излезе с позиция за двете американски централи, а ако искат да инвестират от „Уестингхаус“ да го направят при ясен план и условия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод 20-годишнината от създаването на Американската търговска камара в България. Премиерът не спести обаче упреците си по повод договорите сключени преди години с двете американски централи.  Благодаря на Европейския съюз. Може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни, заяви Борисов.

Надявам се "Уестингхаус" да дойде и да строи в България, но при условия, с които се строи в Европа - с ясен план колко ще струва централата, колко ще струва енергията и кой ще го финансира, каза пред бизнесмени премиерът Бойко Борисов. Той участва в дискусия на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", с която Американската търговска камара в България отбеляза 20 години от създаването си.

„Само тогава можем да сключим споразумение“, посочи Борисов, визирайки идейния проект за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската компания.   "Тогава вече Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се министър-председателят към посланикът на САЩ в България Родерик Мур. 

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина", каза премиерът  и поиска Камарата да реагира на подобни проекти. "Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", посочи Борисов. Той подчерта, че сделката "Уестингхаус" не е за 1-2 млн. лева. "Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовия министър не иска да гарантира", призова той. 

 Премиерът направи паралел с руските енергийни проекти.

"Когато има проблем с руски проекти, ние съдействаме незабавно и затова сме в съдилищата за АЕЦ "Белене" и вероятно ще ни съдят и за "Южен поток", и за "Бургас-Александруполис". "Това не е само бизнес проект, това е въпрос и на морал. Когато народът чуе "САЩ", знае, че всичко е наред." Важно е българите и другите стани в региона да сме убедени, че вървим по правилния път“, заяви премиерът. 

Борисов поиска Американската търговска камара да излезе с ясна позиция за ситуацията с двата американски ТЕЦ-а - "AES Гълъбово ТЕЦ Марица Изток 1" и "Контур Глобал ТЕЦ Марица Изток 3".
Съдим се с толкова компании, защото са работили непрозрачно. По-добре да ни осъдят, но да прекъсне връзката, каза Борисов. Говоря с вас така, защото сме партньори и приятели, не и само когато обядваме, а и когато има проблем. Ако знаете нещо, ми помогнете, ние сме едно - ние сме приятели, повтори той.

"Спираме руски самолети, спираме и три руски проекта, и това ако не са ви партньорите, кои са?", попита Борисов. Целта на тези събирания е да си казваме нещата и да засилваме нашия отбор, посочи той.
Американският бизнес в България е добре дошъл и е толериран, дори когато не е много за толериране, не спести и критиките си премиерът.

"Дори ме е срам да чета договорите за изграждане на двете американски ТЕЦ-а, а ние продължаваме да ги толерираме", вметна премиерът.
Полагаме доста усилия да подпомагаме българския бизнес, но когато трябва да се прави бизнес в САЩ, българите минават през дълга процедура, докато нашите съседи гърците имат облекчен режим, посочи той. Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с такова постижение, каза Борисов.
От няколко месеца работим и в енергетиката, тези звена са тихи и безмълвни, но скоро ще чуете, както чухте и за други места, защото няма добра и лоша корупция - за всички използваме един аршин, допълни той. Имаме и волята и желание и това ще доведе повече инвеститори в България, заяви премиерът.

 

 

 

Бойко Борисов
Уестингхаус
американски централи
Американска търговска камара
По статията работи:

Маринела Арабаджиева