Богомил Манчев, председател на „Булатом“: Ако искаме да сме напреднала държава, трябва да развиваме ядрена енергетика

Богомил Манчев, председател на УС на Булатом

Решенията на Европейската комисия ни задължават да влезем в определени емисионни норми. Това ще стане, като се развиват различни източници за производство на електроенергия, включително АЕЦ. Ядрената енергетика трябва да се развива, но и да се търси баланс. Не трябва да се противопоставя производството на електроенергия от един или друг източник, развитието на енергийните мощности трябва да става в съответствие с визията за развитието на енергетиката в страната.Това заяви в рамките на кръгла маса на тема „Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще“, организирана от сп. „Ютилитис“, председателят на „Булатом“ Богомил Манчев.

Ако приемем, че България ще се развива бавно, инсталираните мощности досега ще ни стигнат. Ако изгоним населението си, нищо не ни трябва, дори и „Марица Изток“. В същото време виждаме, че е заложен ръст от 3,9% на БВП. Това означава 1% ръст на енергетиката, а това няма как да се постигне без развитие на ядрената енергетика, без строителството на нови ядрени мощности, обясни Манчев.

Според него страната ни трябва да си изясни визията и да даде отговор на въпроса дали ще следва пътя на Франция и Англия за отказ от фосилните горива. В същото време председателят на „Булатом“ бе категоричен, че думите му не означават, че трябва да се лишим от енергията, произвеждана от ТЕЦ. Не бива да се противопоставят различните видове за производство на електроенергия, а да се търси баланс. Някъде там, в този баланс е и ролята на ядрената енергетика, подчерта експертът.

Ние имаме прозорец от 3 месеца, за да решим какво да правим 3 години, каза той. Богомил Манчев постави и въпроса дали, ако се реши осъществяването на  инвестиции в ТЕЦ „Марица Изток 2“ и тя се изгради (според най-новите европейски изисквания за големите горивни инсталации), няма да се наложи веднага след това да се затвори. В този контекст той посочи, че ако страната ни приеме да изгори запасите от въглища и вложи в модернизацията на „Марица Изток 2“ сумата от 500 млн. лв., ще добие само 2 млрд. тона емисии.

Председателят на „Булатом“ бе категоричен -  за да се реши въпроса за развитието на енергетиката през следващите не само 20, а 50 години, е необходимо да се съберат всички експерти и да се вземе разумно решение.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 0 0
  2
  Гражданска позиция (2)
  Защо Полша не се отказва от своя ресурс (лигнитните въглища) и от ТЕЦ-те си и ги защитава твърдо? Защо не строят те ядрени централи? Много глупави са поляците и обричат бъдещето си ли? И да не се сравняваме с Турция или подобни държави с огромен демографски и икономически ръст. Там, ако искат, не само ядрени централи, ами и централи от каквато и да е най-съвременна технология на мега-хипер цена могат да си позволят да строят.
  Напиши отговор
 • 0 0
  1
  Гражданска позиция
  Един ресурс има България в големи количества - лигнитни въглища, и искате да се откажем от него за сметка на вносен ресурс (ядреното гориво ще е вносно). И електричеството от нов АЕЦ ще е скъпо заради огромната инвестиция и експолатационните и следексплоатационните разходи, и електричеството от модернизирани ТЕЦ-ве ще е скъпо заради разходите за модернизация и увеличени експолатационни разходи заради емисиите. Само че капиталните разходи за построяване на АЕЦ (от 20млрд. лв. нагоре) и разходите за модернизация на вече съществуващи ТЕЦ-ве (ориентировъчно 1 млрд. лв.) изобщо съизмерими ли са? Да не говорим, че цял един регион в централна България ще загине, ако ТЕЦ-те се затворят?
  Напиши отговор