E.ON и Enel тестваха търговия на еленергия с блокчейн, но не разкриват подробности

Блокчейн като нов вид пазар вълнува все повече енергийните компании

Енергийните компании E.ON и Enel за пръв път осъществиха търговия на  електроенергия на нов пазар, в който се използва новата технология Blockchain (блокчейн).

Блокчейн дава възможност на търговските партньори да извършват сделки, за които обикновено се използват търговски посредници, само за секунди, съобщава E.ON. Благодарение на пряката търговия, без участието на трети страни, разходите за електроенергия съответно са и по-ниски, като очакването е в бъдеще това да е от полза за потребителите.

Децентарлизирането на търговията на едро бе подложена на изпитание през 2016 г. в лаборатория на E+ON Future. Тя е базирана на  мрежа тип peer-to-peer, разработена от IT експерти в областта на енергетиката на германската компания PONTON. 

http://www.ponton.de/downloads/mm/Potential-of-the-Blockchain-Technology-in-Energy-Trading_Merz_2016.en.pdf

През май 2017 г. бе поставена инициативата Enerchain  заедно с други енергийни компании. Целта на 33-те дружества, влизащи в обединението е създаване на децентрализиран европейски пазар за търговия с енергия. Сключването на първият договор е важна стъпка за постигане на този цел.
Според Matthew Timms  CDO (Chief Digital Officer на E.ON отбелязва, че „Инициативата Enerchain е добър пример за прозрачно сътрудничество. Вярваме в огромния потенциал на технологията Blockchain за нов енергиен ред и особено за нашите клиенти.

Най-големият производител на системи за съхранение на енергия в бита Sonnen в Германия, както уточнява renen.ru  вече започна да използва технологията Blockchain на платформата Hyperledger Fabric  за операции в рамките на енергийна общност, обединяваща неговите клиенти.
През месец май тази година няколко енергийни компании от различни страни предоставиха финансиране на  Energy Web Foundation (EWF), американска нетърговска организация, специализирана в разпространение на технологията Блокчейн в енергетиката.

Темата блокчейн в енергетиката се обсъжда сериозно в професионалните среди.
Проблематиката е доста по-широка и  в зависимост и от това доколко светът е готов за приемане на криптовалутата. Доста страни вече се замислят за установяване на правила, за регулиране на пазара, като част от процеса на легализация. Засега освен краткото прессъобщение на страницата на E.ON няма подробности. Вероятно все още текат анализи.

Блокчейн всъщност е нова концепция за финансовата система, а тъй като всички сектори се базират на финанси, то тя касае и тях. Освен за настоящата търговия с биткойни на практика обаче никой все още няма достатъчно опит, който да бъде приложен така, че да се осъществят напълно прозрачни правила за децентрализация на търговията, включително и в енергетиката. Самата концепция, освен изключително големите ползи за потребителите крие доста рискове, а и неясноти.  

Засега идеята на блокчейна, която е базирана на децентрализирането на търговията може да се приложи много трудно при един пазар, който в голяма степен е зависим от регулациите. В момента електроенергийният пазар в България на практика е в голяма степен в зависимост от ЕСО, НЕК и отчасти от БНЕБ. Задачата им е да осигурят балансиране на търсенето и предложенията на електроенергията по най-ефективен начин и така, че потребителите да не усетят сривове в системата. За целта се залага на бързи професионални прогнози, базирани на информацията от търговските оператори. Не е ясно например как ще се прогнозира електропотреблението без търговците, как ще се осъществява саморегулирането на самата система, как ще се регистрират потребителите .  

Затова експертите смятат, че блокчейн при настоящата система на пазара е трудно осъществим. Нещо повече, ако рисковете не бъдат внимателно анализирани, може да се постигне обратен ефект – вместо децентрализация и пълна свобода на потребителите на пазара да се стигне до много по-голям монопол от страна на енергийните компании.

Блокчейн в енергетиката е алтернатива. Вероятно ще минат години преди да стане реалност, а има и още една подробност – той може да бъде съвместим и ефективен при умни мрежи и разбира се, умни градове. В много страни компаниите вече предприемат първи стъпки.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари