Бил Гейтс: Ядрената енергетика е по-безопасна отколкото, който и да е друг източник

Енергетика / Технологии
3E news
1188
article picture alt description

Атомната енергетика в бъдеще ще е „абсолютно“ политически приемлива, но за това първо трябва да се преодолее двойствената й репутация, свързана с ядреното оръжие и радиационните аварии. Това коментира пред телевизия CNBC милиардерът филантроп и един от най-големите инвеститори в иновационни ядрени технологии Бил Гейтс.

По време на интервюто той отбеляза също така, че за него, „поправянето“ на ядрените скептици за него е „необходима, достойно и преодолима задача“.

В разговора той разказа подробно за това, че необходимостта на човечеството от чиста енергия днес е много голяма и, че експлоатацията на ядрените електроцентрали не води до изхвърлянето на емисии от парникови газови. По думите на Гейтс, иновативните ядрени технологии правят този сектор значително по-безопасен и достъпен и, че много страни в света започват преход към ядрена енергетика.

„Ядрената енергетика по своята същност е много по-безопасна отколкото, който и да е друг източник (на енергия)“, каза Бил Гейтс. „Знаете за въглищните електроцентрали и замърсяващите частици във въздуха, за взривовете по газопроводите...Човешката смъртност на единица произведена мощност при използването на други технологии е значително по-висока“. (графика 1)

„Има ново поколение технологии (за ядрена енергия), които се занимават с решаване на въпроси от икономиката и първоначалното финансиране, които по-рано бяха голям, много голям проблем“, каза той, имайки предвид, че строителството на АЕЦ е достатъчно скъпо. „В същото време това ново поколение  също води до революция при ядрената безопасност“.

Обсъжданите от Бил Гейтс нововъведения включват използването на течен натрий вместо вода за охлаждане на реакторите при по-ниско налягане, което да подпомогне избягването на разплав на горивото в активната зона, а също така и да позволи на атомните електроцентрали да са по-малки по размер и следователно по-прости при изграждането.

„Докато решаваме тези инженерни въпроси и проблеми с разходите, аз се надявам, че хората ще са достатъчно открити, за да видят колко невероятно безопасно ще е следващото поколение АЕЦ“, каза Бил Гейтс.

Милиардерът е инвеститор и основател на компанията TerraPower, която през 2020 година се обедини с GE Hitachi Nuclear Energy за осъществяване на проект на малка АЕЦ и съответна енергосистема под името Natrium, включваща в себе си конкурентоспособен по цена бърз натриев реактор в съчетание със система за съхранение на енергия от разтопени соли.

Според TerraPower проектът Natrium се базира на технологията, използвана за генерирането на топлина от слънцето и, че с течение на времето компанията ще предложи на пазара „възможността за изобилие от честа енергия за постигане на целите на климата“. (графика 2 – Виртуална концепция на реактора Natrium на компанията TerraPower)

Компанията на Бил Гейтс разработва също така и проекта Travelling wave reactor, TWR) – бърз реактор с течен натриев охладител, в който като гориво ще се използва обеднен уран.

Третата разработвана иновативна технология на TerraPower е Molten chloride fast reactor, MCFR, който може да стане относително по-евтин проект за малък модулен реактор в състояние да работи при по-висок температурен режим. Такъв реактор за малка АЕЦ ще може не толкова да произвежда електроенергия, но достатъчно количество екологично чиста топлина за индустрията или за съхранение, но перспективата за такъв реактор се очаква в периода 2025-2030 г. (графика 3 – проектите на Бил Гейтс).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща