Бизнесът да инвестират повече в изследователска и развойна дейност, призова МВФ

Правителствата по света трябва да се положат усилия заради тези процеси не само да не бъдат загубени работни места, но и да се появят нови възможности за всички, предупреждава шефът на фонда Кристин Лагард

Кристин Лагард

Бизнесът да инвестират повече в изследователска и развойна дейност. За това призова днес шефът на МВФ Кристин Лагард в Берлин, съобщава германското издание "Виртшафтсвохе", цитирано от БТА.

Това е единственият начин компаниите да останат конкурентоспособни, подчерта Лагард, предупреждавайки обаче да не се идеализират последиците от дигитализацията.

Най-новите проучвания на МВФ показват голямото значение, което изследователската и развойна дейност може да има за икономическия растеж. Ако развитите страни увеличат разходите си по това перо с 40 процента, то брутният вътрешен продукт в недалечно бъдеще може да нарасне с 5 процента, посочи Лагард.

Шефката на МВФ обаче отправи и предупреждение за опасностите от засилващата се автоматизация. Технологичните промени, които наблюдаваме в момента, са истинско предизвикателство, каза тя. По думите й скоро почти всички професии ще претърпят промени заради иновации като роботизацията и изкуствения интелект.

Правителствата по света трябва да се положат усилия заради тези процеси не само да не бъдат загубени работни места, но и да се появят нови възможности за всички. Това има решаващо значение и от икономическа гледна точка, подчерта Лагард

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари