Бактерия, която яде радиоактивни отпадъци, може да направи ядрените хранилища по-сигурни

Оказва се, че бактериите могат не само да живеят добре върху ядрените отпадъци, складирани под земята, но могат и да ги „обездвижват“ и да ги направят по-безопасни.

Експерименти показват, че някои микроби могат да използват радионуклиди като уран или нептуний вместо кислород. По този начин те ги превръщат от разтворима в неразтворима форма и ги правят по-малко подвижни.

„Това би ни дало повече увереност в плановете за обезвреждане на отпадъци“, заяви Джонатан Лойд от Университета в Манчестър, който представи проучването си на годишната среща на Обществото на микробиолозите в Единбург миналата седмица.

Великобритания акумулира близо 4,5 милиона кубични метра ядрени отпадъци, достатъчно, за да се запълни стадионът „Уембли“ 4 пъти. Повечето от тях се съхраняват приповърхностно в Селафийлд в Къмбрия. Правителството планира да разположи най-радиоактивните отпадъци дълбоко под земята в циментирани хранилища, но властите не са решили къде да бъде разположено бъдещото хранилище.

Проучването на екипа на Лойд изтъква няколко начина, по които бактериите могат да преработват отпадъчни продукти, чрез което попадането на опасни материали в околната среда ще бъде по-малко вероятно. Някои ядрени отпадъци съдържат целулоза, която може да се разпадне до изозахарна киселина при алкални условия. Тази киселина може да формира разтворим комплекс с урана, като по този начин помага за изтичането му от хранилището за отпадъци. Но някои бактерии „харесват“ изозахарната киселина и я разлагат, като по този начин запазват радионуклидите в твърда форма и те остават на мястото си.

В краткосрочна перспектива тези открития могат да ни бъдат полезни и по друг начин. Бактерията, ядяща уран, например, може да помогне и за обеззаразяване на питейната вода. „Ще бъде наистина добре да идентифицираме тези организми и да ги впрегнем за разчистване на мръсотията си“, заяви Лий Къркоф от Университета Рутгерс в Ню Джърси, цитиран от newscientist.com .Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари