Бактериите в Мексиканския залив преработват петрола активно

Всяка година естествените микроорганизми поглъщат 150 т петролни продукти

Учени са установили, че петното от въглеводороди, образувало се във водите на Мексиканския залив в резултат от катастрофата на нефтодобивната платформа Deepwater Horizon на ВР, активно се поглъща от бактериите и вероятно ще бъде напълно преработен в бъдеще. Това се съобщава в статия в списание Science. Група изследователи начело с Тери Хейзън от Националната лаборатория "Лоурънс" в Бъркли е извършила анализ на водата от петното, което се простира на дълбочива 1100 м на югозапад от мястото на аварията.

 

Като сравняват образците от водата в петното и с чиста вода от залива авторите на публикацията заявяват, че концентрацията на бактерии в петното е увеличена два пъти. Според анализа на ДНК на съдържащите се в замърсената вода микроорганизми, там има особено висока концентрация на бактерии, които се хранят с въглеводороди. Според изчисленията на авторите на статията благодарение на активното поглъщане на компоненти от петното от микроорганизми, концентрацията на нефтопродукти в Мексиканския залив може да намалее примерно след седмица.

 

Бактериите са естествени обитатели на водите на Мексиканския залив. Всяка година те поглъщат над 150 тона от този изкопаем енергоносител. Поради това учените се надяват, че привлечени от допълнителен източник на храна, тези микроорганизми могат бързо да се справят с последиците от екологичната катастрофа. Експертите обаче имат повод и за песимизъм. Напричер Роналд Атлас от университета в Луисвил, САЩ, отбелазвя, че на учените засега не са им известни реалните размери и скоростта на преработване на нефта в петното.

 

След като бактериите преработят най-леките, а поради това и добре разлагащи се компоненти – алканите, те ще трябва да се заемат с по-тежките фракции. Скоростта на преработката им може силно да зависи от това доколко голямо ще бъде по това време петното. Ако то се разпространи върху по-голяма площ вода и микроорганизмите са концентриран поток, скоростта на преработката му ще падне.

 

Друг проблем може да стане недостигът на кислород, разтворен във водата. Както и повечето живи организми на Земята, бактериите, поглъщащи нефтопродукти, ги разлагат с помощта на кислорода като в крайна сметка отделят въглероден диоксид СО2. Ако по време на преработката на нефта бактерии изразходват целия кислород, разтворен в замърсените води на залива, това не само съществено ще забави скоростта на по-нататъшната преработка на нефтопродукти, но и ще създаде заплаха за живота на другите морски обитатели, по-конкретно на рибите.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари