НАЧАЛО » технологии

Над 4 млрд. лв. са инвестирали американски компании в България

fb
3E news
fb
18-09-2018 10:27:00
fb

Американските инвестиции в България са в размер на 4 млрд. лв. (ДМА), а нетните приходи от продажби – 7 млрд. лв. Създадените работни места са 28 хил. Това посочи Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в рамките на традиционната среща на американския бизнес и правителството.

Данните са от 1990 г. до края на 2016 г. и в резултат на специално проучване с участието на Института за пазарна икономика и са 2,5 пъти повече от официално сочените досега. Именно дълготраните материални активи (ДМА), нетните приходи от продажби и брой на наетите лица са използваните индикатори за оценка на ефекта от преките чуждестранни инвестиции от САЩ. Изследването не претендира за изчерпателност, но обръща внимание на т.нар. статистическо "подценяване" на инвестициите от САЩ, т.е. базирано на идентифициране на произхода на преките чуждестранни собственици на български компании.

Представеното изследване обаче прилага на друг подход, като залага на това, че някои инвеститори не навлизат на българския пазар директно от САЩ. "Така например, ако компания с произход от САЩ има подразделение в Белгия, например, което притежава капитал в българска компания, нашият подход класифицира инвестицията като такава с произход САЩ, вместо Белгия. По този начин делът на американските инвестиции се увеличава от настоящите 2,5 % до 5,7 %, т.е. над двойно повече", се казва в изследването. На тази база например се преизчислява делът на инвестициите от Холандия. "Предпочитаната база за американските инвестиции в България е Холандия, чийто дял в общите инвестиции намалява от 17 % на 14,8 % след преоценка на произхода на инвестициите според крайния собсвеник", посочват авторите на изследавнето.

Америка е шестата страна основен инвеститор, посочи още Петър Иванов, като подчерта, че вложенията са в четири основни сектора, сред които преработваща промишленост,  телекомуникации, енергетика и селско стопанство.

Близо 50 % от американските инвестиции са концентрирани в преработващата промишленост (Агрополихим, Каменица, Амилум България, Сенсата Технолоджис България и Идеал Стандарт Видима).

Други 40 % са в производството на електрическа енергия, като в този сектор са и компаниите от групите на Контур Глобал (собственик на ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3) и ЕЙ И ЕС (собственик на ТЕЦ AES Гълъбово).

Инвестициите в тези сектори освен това може да се разглеждат и като дългосрочен интерес от страна на чуждестранен собственик. Генеррираните нетни приходи от двата сектора през 2016 г., измерени чрез нетните приходи от продажби, възлиза на около 55 % от целия оборот на компаниите с краен американски собственик. Броят на заетите в тях лица, според данните, е около 47 % от всички заети в компании с краен американски собственик.

Другите два сектора са търговията и създаването и разпространението на информация и творчески продукти. От не по-малко значение са телекомуникационният и ИТ секторите.

Според Иванов сред членовете на Американската търговска камара вече се обсъжда залагане на инвестиции и развитие на още два сектора – дигиталната икономика и развитието на технологиите.

Инвестициите на американските компании, членуващи в Американската търговска камара, са един от начините да допринесем за развитието на страната, посочи още Иванов. Той обърна внимание на развитието на търговските отношения на ниво Европа - САЩ, като обърна внимание на завръщането на диалога след срещата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп. Бизнесът не обича търговските бариери, посочи още Иванов.

Двете основни теми на  срещата тази година са именно американските инвестиции, привличането и задържането на кадри.

През последните 23 години Американската търговска камара стана водеща с помощта на Американското посолство в България, обърна внимание в изказването си посланикът на САЩ Ерик Рубин. Той наблегна и на вложенията в корпоративна социална отговорност от страна на американските компании. Фондация Америка за България вложи повече от 25 млн. долара, каза той.

Премиерът Борисов, който присъства на традиционната среща с членовете на Американската търговска камара, започна с разграничаване на инвестициите отпреди 2008-2009 г. и след това, като наблегна на значението от вложения именно в заводи и човешки капитал. Финансовата стабилност е нещо, което обикновено се оценява след време, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Изкушенията на популистите да се харчат парите са във всяка една държава. Ние избрахме друг модел – само преди няколко месеца с 2, 4 милиарда намалихме външния дълг и в момента той е около 24%. Сред първите държави в Европа сме. Сиреч поколенията след нас имат 24% дълг. САЩ знаете колко имат – много пъти по толкова. БВП расте и тенденциите са трайни, защото все повече инвестициите са в заводи, предприятия, производство“, посочи премиерът, като припомни, че безработицата в страната вече е под 5 %. Той обясни също така, че фискалният резерв расте и се поддържа висок, защото това гарантира стабилността на българския лев.

„Моите политически опоненти могат да заподозрат Българо-американската камара, че работи за нас. Американските инвестиции са два пъти повече от официалните данни. Може само да ни радва, че САЩ вече са 6-и по инвестиции в България и бизнес климатът е такъв, че стават все повече. Само преди няколко месеца в Разград открихме един огромен завод заедно с посланика“, отбеляза Борисов.

Премиерът засегна и темата за превъоръжаването, като бе категоричен, че не става дума да се прави бизнес с една или друга американска компания. „България се води от стратегическото военно сътрудничество. Голямата, силната част в НАТО са САЩ и неслучайно имаме българско-американска база, където се провеждат изключително добри учения“, каза той и даде пример за съвместната работата с американското правителство по реконструкцията на летището в Безмер.

Стратегическото партньорство със САЩ във военната сфера е отправната точка, която ни води, дали, кой и как, има си конкурси, теми, които са право на комисията, каза премиерът. Но това, на което правителството държи, е стратегическото военно сътрудничество със САЩ да бъде на най-високо ниво и на степен на доверие, което, по думите му, в момента същества в пълния му обем.

Борисов наблегна и на темата за Западните Балкани и ролята на България по отношение на действията, свързани с бъдещото им присъединяване към ЕС, като не подмина и болезнената тема за Косово.

Русия, САЩ, Китай, всеки има своя геостратегически интерес, затова положихме и усилия за Македония. ЕС осъзнава, че дори и една страна (от Западните Балкани) да няма перспектива (за присъединяване) това е изключително опасно, обясни премиерът и изрази очакване, че усилията на страната ни се оценяват високо и от Брюксел. Именно, за да бъде подчертана и ролята на България, а и за да не бъде тя подценена, е целта на бъдещото посещение на премиера в ООН, стана ясно от думите му.

Борисов не подмина и вътрешнополитическите теми.„За публиката обикновено е по-интересно, ако има нещо жълто, скандално. Вчера гледам и се учудвам – по най-гледаните национални телевизии, в най-гледаното време излиза човек, който говори срещу мен, срещу правителството и накрая завършва със свободата на словото. Ама то, ако има нещо върху свободата на словото, ти няма да си по телевизията, няма да говориш няколко минути каквото си искаш. От там отива в другата национална телевизия и изговаря същото. Какво трябва да се направи повече за свободата на слово? И това е всеки ден. Какво да направим повече, как повече хора да го чуят? Това е парадокс!“, коментира още Борисов. Той се спря и на казуса със съгласуването на президентския указ за главния секретар на МВР и изрази очакване за разрешаване на ситуацията. 

Американска търговска камара
американски инвестиции
американски бизнес
По статията работи:

Маринела Арабаджиева