Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) започна проверка на механизма за привличане на инвестиции в криптовалута - ICO

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) започна проверка на механизма за привличане на инвестиции в криптовалута - ICO (Initial Coin Offering, първично предлагане на токени), съобщава  The Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници.
Регулаторът е изпратил запитвания до много ог технологичните компании и консултанти, ангажирани в този сектор с искане за предоставяне на информация за структурата на проведените ICO и условията за препродажба на токени.

ICO не се регулира по правилата, действащи по отношение на IPO и SEC нееднократно е предупреждавала, че много от емитираните в криптовалута е възможно да са в разрез с изискванията за пазара на ценни книжа, насочени към защита на инвеститорите.

По-рано през тази година председателят на SEC Джей Клейтън заяви, че комисията се намира „в състояние на повишена бойна готовност“ и оценява подходите към ICO, противоречащи на духа на законодателството на САЩ в сектора на ценните книжа.

Предупреждението на регулатора не успя да задържи бума на пазара на ICO. Според данните на компанията за анализи   Token Report, от началото на 2018 г. обемът на средствата, привлечени в рамките на ICO вече са достигнали ниво от порядъка на 1,66 млрд. долара, като се очаква да надхвърли нивото от миналата година (6,5 млрд. долара).

По данни на източници,  започнатата от SEC проверка е фокусирана в частност върху така наречените прости споразумения за продажба на бъдещи токени (simple agreements for future tokens, SAFT), използвани в нкои от най-обещаващите ICO.

Тези споразумения дават на инвеститорите възможност за придобиване на права върху токените до тяхната продажба, а в бъдеще да ги продават или заменят срещу дял от участие в печалба на компаниите, провеждащи ICO.
SEC предполага, че в такива споразумения става въпрос а структура, аналогична на ценните книжа, но се заобикалят строгите правила, предвидени за този пазар.

По-рано през тази година SAFT е използвал популярният месинджър  Telegram, който е привлякъл в хода на ICO 850 млн. долара, продавайки токени на 81 инвеститора.

The Wall Street Journal не разполага с данни за това дали от SEC са се обърнали със запитване към Telegram. Очакванията в бъдеще са за силен регулаторен натиск.

Шумът около пазара на криптовалути доведе до активно привличане на инвестиции в криптовалута в много стартапи през миналата година. В някои случаи ICO не са били подкрепени обаче от реални технологии или продукти, а в други са се оказали схеми, свързани с измами и голяма част от инвеститорите са останали без възможност за възвръщаемост на средствата.

По данни на Масачузетския технологичен институт, ICO в рамките на което е са били привлечени 270-317 млн. долара са се оказали измамни схеми.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари