НАЧАЛО » технологии

Алтерко Роботикс разработи уникален смарт продукт за пречистване на въздуха в класни стаи и детски градини

Тестовете на БАН показват, че новото устройство Shelly AIR PRO пречиства въздуха, унищожавайки до 93% от бактериите в него за 3 часа

fb
3E news
fb
15-10-2020 04:10:50

Този месец IoT компанията Алтерко Роботикс ще пусне на пазара 2 нови революционни устройства за пречистване на въздуха. Tова са иновативните смарт уреди Shelly AIR PRO, който се инсталира на стената, подобно на климатик, и Shelly VENT, който се монтира директно в централната климатична инсталация. Продуктите са преминали обстойни тестове от страна на Българската академия на науките (БАН), които показват, че те могат да унищожат до 93% от бактериите във въздуха, благодарение на свръхмощните светодиоди, работещи на UV-C честота. В настоящата динамична обстановка и с наближаващия зимен сезон устройствата са изключително подходящи за борба с вирусите в училищата и детските градини, включително с COVID-19, като могат да намалят концетранцията им в помещението със 70%*. Отчитайки този фактор, при продължителна употреба на устройствата шансовете за вирусно заразяване спадат до под 1%.

„Заедно с Института по микробология към БАН проведохме тестове в стая с размери, подобни на тези на класните стаи. Те доказаха, че за 3 часа работа устройството унищожава 93% от бактериите в помещението. На същия принцип то се бори ефективно и с вирусите във въздуха, включително с COVID-19“ – коментира Димитър Димитров, CEO на Алтерко Роботикс.

Ключова характеристика на Shelly VENT и Shelly AIR PRO е, че устройствата могат да се използват докато в помещението има хора, тъй като не създават озон и не излъчват никакви вредни лъчи около тях. Те са оборудвани със свръхмощни светодиоди, работещи на UV-C честота, което им помага ефективно да се борят с всички бактерии и вируси във въздуха. Така, в рамките на един час, устройствата пречистват 700 кубични метра въздух, а в помещение с размерите на класна стая въздухът се сменя изцяло на всеки 10 минути.

В сегашната предизвикателна глобална обстановка проучванията на редица учени показват, че вирусите могат да се отделят по време на издишване, говорене и кашляне като микрокапки**, които, оставайки във въздуха, могат да представляват риск за хора на разстояние и над 1-2 м от заразеното лице. Това прави изключително важно предпазването в реално време, каквото предлагат и новите устройства на Алтерко Роботикс.

Shelly AIR PRO – умното решение за всяка класна стая

Shelly AIR PRO е умен уред за пречистване на въздуха, подходящ за употреба в големи помещения като училища и детски градини, болници и лекарски кабинети, фитнес зали, заведения за хранене, обществени сгради и други, в които се наблюдава струпване на хора за по-дълъг период от време.

Устройството е резултат на над 6-месечни проучвания и тестове, а уникалното му предимство е, че може да пречиства от вируси и бактерии над 70% от целия въздух в дадена стая, докато в нея има хора, без да ги смущава по никакъв начин.

Shelly AIR PRO се управлява с дистанционно, не отделя никакви вредни емисии или опасни газове като oзон, възглероден окис и двуокоис, и може да бъде използвано непрекъснато, намалявайки шанса от разпространение на зараза с над 95%, както и концентрацията на вируси и бактерии в помещението със 70%. За целта устройството е оборудвано с мощни UV-C светодиоди, които са с висока енергийна ефективност. Генерираното лъчение е затворено в корпус, който изолира 100% от вредните за хората лъчи, като в същото време създава въздушен поток от 700 кубични метра на час, достатъчен да дезинфекцира въздуха от намиращите се в него патогени в помещение от 130 кубични метра на всеки 10 мин.

Тестовете показват спад в шанс за заразяване при употребата на Shelly AIR PRO до 1.6% в рамките на само 30 минути, като той е дори по-голям след отчитането на намалено ниво на концентрация. Добавянето на факта, че намалената концентрация на патогените не е достатъчна за масово разпространяване на заразата, намалява цялостния шанс това да се случи с 95%.

Въпреки високата си мощност и скорост на дезинфекция на въздуха Shelly AIR PRO е напълно безшумнo и не създава никакъв дискомфорт за хората в помещението.

Shelly VENT – модерно решение за съвременните сгради

Подобно на Shelly AIR PRO, Shelly VENT също е умен уред за пречистване на въздуха. Той се инсталира директно в централната климатична инсталация на дадена сграда, като така елиминира нуждата от монтирането на отделни пречистватели във всяка стая. Shelly VENT е подходящ именно за големи, по-модерни сгради, които разполагат със съвременна система за климатизация, а управлението му се случва през смартфон. Иновативното устройство на Алтерко Роботикс също е оборудвано с UV-C светодиоди, които му позволяват да елиминира голям процент от вирусите и бактериите във въздуха в рамките на няколко часа.

Шанс за заразяване преди отчитане на намалено ниво на концентрация

Употреба

Преди**

При работа на Shelly AIR PRO

30 минути

40%

1.6%

1 час

65%

3.2%


Шанс за заразяване след отчитане на намалено ниво на концентрация

Употреба

Преди**

При работа на Shelly AIR PRO

30 минути

40%

< 1%

1 час

65%

< 1%

Алтерко Роботикс
устройства за пречистване на въздуха
По статията работи:

3E news