НАЧАЛО » технологии

АЕЦ „Фламанвил“ на EDF се сблъсква със „значителни“ проблеми със заварките на реактора

fb
3E news
fb
12-04-2018 04:37:00
fb

След откриването на нови „вариации в качеството“ при заварката на реактора на АЕЦ „Фламанвил“ 3 в Нормандия, EDF съобщи на френската Агенция за ядрена сигурност (NSA), че проблемът е „значителен“ и може да доведе до още отлагане на проекта във времето.

Акциите на компанията паднаха с 1,6% на парижката фондова борса. EDF заяви, че е открила проблема по време на инспекция на 21 март. Проектът закъснява с години и надхвърля бюджета почти три пъти, съобщава globalconstructionreview.com

Притежаваната от държавата компания сега ще проведе допълнителни проверки на 150 спойки. EDF се надяваше да започне зареждането на гориво в реактора в последната четвърт на тази година. Петгодишният проект за създаване на реактор EPR от трето поколение започна през 2007 г. с бюджет 3,5 милиарда евро. Сега стойността му е 10,5 милиарда евро.

EPR в АЕЦ „Фламанвил“ трябваше да е вторият подобен изграден реактор след този в АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия, който обаче също закъснява, надхвърля разходите си и трябва да влезе в експлоатация през 2019 г.

Плановете на Великобритания да построи два реактора EPR в АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ зависят от успеха на реактора в АЕЦ „Фламанвил“ 3.

EPR е разработен от Areva, EDF и Siemens.

 

АЕЦ
АЕЦ Фламанвил
EDF
заварка на реактор
По статията работи:

Маринела Арабаджиева