НАЧАЛО » технологии

Австралия изисква от технологичните гиганти да плащат за използване на съдържанието на местни медии

fb
3E news
fb
01-08-2020 09:08:59
fb

Технологичните гиганти Фейсбук и Гугъл да плащат на местните медии за използвано от тях новинарско съдържание. Това изискване въвежда Австралия, предвиждат се и промени по въпроси като достъп до потребителски данни и прозрачност около използваните алгоритми за класиране на съдържанието в платформите при търсене. Австралия е първата държава, която ще предприеме подобна стъпка.

Ройтерс определя хода като забележителен и в защита на независимата журналистика,a Франс прес като най-агресивния на правителство до момента за ограничаване на правомощията на американските дигитални гиганти. 

Министърът на държавното съкровище на Австралия Джордж Фрейденберг уточни, че намерението ще бъде обнародвано в закон по-късно тази година:

„Става дума за справедливост за предоставящите информационни услуги австралийски компании. Това ще осигури засилена конкуренция, по-голяма защита на потребителите и устойчив медиен пейзаж.“

След проучване на състоянието на медийния пазар и влиянието на американските платформи, австралийското правителство в края на миналата година призова Фейсбук и Гугъл да договорят доброволно сделка с медийните компании за използване на тяхното съдържание. Нямаше резултат и сега Канбера даде срок от 45 дни за постигането на арбитражно споразумение или Австралийският орган за комуникации и медии ще определи правнообвързващи условия от името на правителството

плащане на местни медии за ползване на съдържанието им
Австралия
технологични гиганти
По статията работи:

3E news