НАЧАЛО » технологии

АББ създаде нова газова смес за разпределителните уредби

Новият високо ефективен газ за изолация опазва по-добре и околната среда

fb
3E news
fb
25-08-2014 04:19:00
fb

Швейцарската компания АББ постигна забележителен пробив в комутационните технологии с разработването на решение, при което се използва нова газоизолираща смес като заместител на серния хексафлуорид (SF6). Тази алтернативна газова смес притежава подобни изолационни характеристики като тези на SF6, използван до момента в комплектните разпределителни уредби с изолация от елегаз (КРУЕ). В същото време обаче сместа е способна значително да намаля вредното влияние върху околната среда заради изключително ниския си потенциал за глобално затопляне, обясняват от АББ. С новата смес могат да се намалят наполовина изпусканите в атмосферата вредни газове.

„Това е значително постижение и може да положи основите на пътя към по-екологично ефективни КРУ с газова изолация в следващите години,“ сподели Бернхард Юкер, мениджър на дивизия „Системи за енергетиката“ на АББ. Според него „то ще даде възможност на нашите клиенти да намаляват вредното влияние върху околната среда и е в пълно съответствие с непрекъснатия ангажимент на АББ към технологии и иновации, осигуряващи енергия и производителност за един по-добър свят.“

Вече десетки години SF6 се използва масово в електрическата промишленост за диелектрична изолация и гасене на електрическа дъга, заради физическите си характеристики. Газ SF6 под налягане подпомага безопасното и надеждно управление на газоизолирани КРУ, тъй като разполага с много по-голяма диелектрична сила от други изолационни средства и дава възможност за значително намаляване на размера на уредбите, както и за инсталиране в зони, където наличното място е ограничено и скъпоструващо.

Новата технология ще бъде въведена за първи път в подстанция в Орликон, Цюрих, като пилотна инсталация за водещата швейцарска електрическа компания EWZ. В допълнение към 170-киловолтовото (kV) КРУЕ, АББ ще инсталира и КРУ средно напрежение с новата газова смес.

АББ първа въвежда високоволтовите КРУЕ в средата на 60-те години и продължава да стимулира своите технологии и иновации, предлагайки пълна гама от продукти с волтови нива от 72.5kV до 1,200kV.

АББ
комутационни технологии
газоизолираща смес
По статията работи:

Георги Велев