НАЧАЛО » технологии

АББ представя YuMi®, първия в света робот сътрудник с две ръце

fb
3E news
fb
16-04-2015 05:24:00
fb

 

YuMi, поредната стъпка от стратегията „Следващо ниво” на АББ, възвестява нова ера на роботизирани сътрудници, способни да работят в сътрудничество по едни и същи задачи с хората, обезпечавайки същевременно безопасността на околните.

 

Лидерът в енергетичните и автоматизирани технологии – компанията АББ, представи YuMi - първия в света истински сътрудничещ промишлен робот с две ръце, по време на водещото търговско изложение за промишлени технологии в света Hannover Messe, което се провежда тази седмица.

Представянето на YuMi е поредната стъпка от стратегията „Следващо ниво” на АББ, целяща ускорено създаване на на добавена стойност и устойчиво развитие. Стратегията на АББ надгражда върху трите си основни цели – печеливш растеж, безкомпромисно изпълнение и сътрудничество, ръководено от бизнеса. Компанията стимулира печелившия растеж чрез изместване на своя стратегически център към крайни пазари с висок растеж, засилване на конкурентоспособността си и намаляване на риска в бизнес моделите си.

“Новата ера на роботизираните сътрудници е вече тук и е неразделна част от нашата стратегия „Следващо ниво”, заяви генералният изпълнителен директор на АББ Улрих Шписхофер. – YuMi превърна сътрудничеството между хора и роботи в реалност. Той е резултат от дългогодишна изследователска дейност и разработки и ще промени начина, по който си взаимодействат хората и роботите. YuMi е елемент от нашата стратегия „Интернет на нещата, услугите и хората” за създаване на едно автоматизирано бъдеще заедно.”

През 1974 г. АББ представи първия в света изцяло електрически промишлен робот, контролиран от микропроцесор, с което постави начало на революция в съвременната роботика. Към момента АББ разполага с инсталирана база от над 250 000 робота в цял свят. С въвеждането на YuMi, АББ отново надскача границите на възможното в роботизираната автоматизация чрез фундаментално разширяване на видовете промишлени процеси, които могат да бъдат автоматизирани с роботи.

Малко производствени зони се променят така бързо, като сглобяването с малки части. В електронната индустрия особено търсенето на продукти надминава в пъти предлагането на квалифицирана работна ръка. С намаляването на стойността на традиционните методи за сглобяване, производителите намират за стратегически и икономически наложително да инвестират в нови решения.

BCG Research например прогнозира, че до 2025 г. използването на високотехнологични роботи ще повиши производителността с до 30% в много индустрии и ще намали общите разходи за труд с 18% или повече в държави като Южна Корея, Китай, САЩ, Япония и Германия.

Макар YuMi да бе разработен специално, за да посрещне гъвкавите и динамични производствени нужди на потребителската електроника, той има същото приложение и във всяка друга среда, където се осъществява сглобяване на малки части – благодарение на двете си ръце, гъвкави пръсти, универсална система за подаване на части, локализиране на части с помощта на камера, цялостно програмиране и свръхмодерно прецизно управление на движенията.

YuMi може да работи в много тясно сътрудничество с хората благодарение на   начина, по който е проектиран. Той притежава лек, но същевременно издръжлив магнезиев скелет, покрит с плаващ пластмасов корпус, обвит в мека подложка за притъпяване на евентуални удари. YuMi е и компактен, с човешки размери и движения, което кара хората около него да се чувстват сигурно и удобно – характеристика, която спечели на YuMi престижната награда “Червена точка за дизайн”.

Ако YuMi предвиди неочакван удар, като например сблъсък с друг сътрудник, той може да спре на „пауза” движението си за части от секундата, като движението може лесно да бъде възстановено отново само с едно натискане на копче на дистанционното. Също така няма опасност YuMi да причини повреди при отваряне и затваряне на осите си.

Повече информация за YuMi можете да намерите на страницата на YuMi, както и в инфографиката.
Линк към галерията и видеоклип.

АББ (www.abb.com) е лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда. Групата от компании АББ развива дейност в около 100 държави и разполага с приблизително 140 000 служители.

АББ (www.abb.bg) функционира в България чрез една компания с централен офис в София, както и офиси и клонове в пет локации. Производствените бази на АББ в страната се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, в Севлиево - за продукти високо напрежение, и в Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, както и Общ център по счетоводство и човешки ресурси в Раковски. АББ има над 1900 служители в България.

 

 

АББ
роботизация
промишлен робот
По статията работи:

Маринела Арабаджиева