АББ печели поръчка за най-големия проект за електрически автобуси на Норвегия

Източник: АББ България

АББ ще осигури бързи зарядни устройства за уникална програма за електрически автобуси от два производителя, като по този начин ще подпомогне освобождаването на обществения транспорт в Трондхайм от изкопаеми горива през 2019 г., съобщиха от технологичния лидер.

Град Трондхайм, бившата викингска столица на Норвегия, по-известна днес като технологичната столица на страната, поема сериозен ангажимент към масовия електрически транспорт. Местните власти са се споразумели да въведат в експлоатация 35 изцяло електрически автобуса, 25 от Volvo и 10 от Heuliez, които ще се движат по четири маршрута, превръщайки се в най-големия електрически автобусен парк в страната.

И двата модела автобуси ще се зареждат от осем зарядни устройства за тежкотоварни автомобили на АББ в един от първите проекти в света, в който изцяло електрически автобуси на различни производители ще използват една и съща зарядна инфраструктура. Автобусите ще се управляват от компанията Tide Buss в Трондхайм, от името на Съвета на окръг Trøndelag.

"Работата с АББ ни дава възможност да реализираме висококачествено и надеждно решение, което позволява на операторите от различни мрежи да работят едновременно и да споделят инфраструктурата," заяви Пер Олав Хопсо, директор на транспортната комисия на Съвета на окръг Trøndelag. "Това не само осигурява добри икономии от мащаба и възвращаемост на инвестицията, но и продължава да поддържа нашия насочен към бъдещето подход в доставянето на първокласна модерна инфраструктура за нашия регион. С помощта на иновативни компании като АББ, общественият транспорт в Трондхайм скоро ще бъде без изкопаеми горива.”

Зарядните устройства HVC 450P на АББ, които ще се използват, могат да презаредят една батерия за три до шест минути и всяко от тях може да предоставя изходна мощност от 450 kW DC. Зарядните устройства използват стандарта OppCharge посредством надземен пантограф, свързващ зарядното устройство с проводимите релси на покрива на автобуса. Зарядните устройства ще бъдат монтирани в крайните точки на четири автобусни маршрута, всеки от които с дължина между 12 и 15 километра, включително някои отдалечени локации. Автобусите ще се презареждат в края на маршрутите през времето за престой. По време на демонстрация на технологията в Обединеното кралство миналия септември, АББ показа как работи OppCharge зарядно устройство с изцяло електрически автобус на Volvo като тези, които ще се използват в Трондхайм.

"Това е отличен пример за това как ангажиментът на АББ да разработва базирани на стандарти технологии означава, че нашите продукти могат да подпомагат широкомащабни проекти с множество доставчици,” заяви Тарак Мехта, президент на дивизия „Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане”. „Горди сме да работим с Tide Buss, за да предоставим една по-силна инфраструктура за електрически превозни средства за бъдещето на Трондхайм. Като цяло сме свидетели на огромно търсене за нашите водещи на пазара решения за зареждане на електромобили."

Споразумението в Трондхайм е продължение на ангажимента на АББ да развива устойчивата електрическа мобилност. Компанията демонстрира своите бързи зарядни устройства, като ги монтира в Давос, Швейцария – точно навреме, за да могат да се използват по време на Световния икономически форум през януари. АББ се обедини и с Формула Е, първите изцяло електрически международни серии моторни спортове на Международната автомобилна федерация FIA, като част от непрекъснатия си стремеж да популяризира електрическите превозни средства, използващи чиста енергия.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари