НАЧАЛО » технологии

АББ откри нов завод в гр. Раковски

fb
3E news
fb
18-06-2014 06:20:00
fb

АББ, лидерът в енергийните и автоматизационни технологии днес откри нов завод за производство на продукти ниско и сред напрежение в гр. Раковски.

„България играе важна роля като производствен център за АББ и очакваме ролята й да нарасне”, каза Мортен Виерод ръководител на Бизнес направление в Продукти и контрол на АББ, пристигнал специално за откриването на новия завод на компанията в гр. Раковски. Гост на събитието бе и президентът на България Росен Плевнелиев.

Като мотив за разширяване на инвестициите на АББ в България Мортен Виерод посочи, ниските корпоративни данъци и стабилната среда, благодарение на валутния борд.

„България и Раковски отговарят в по-голямата си част на нашите изисквания и в основата на решението ни да изберем това място са положителните резултати от досегашната работа. Това, което прави интересна България е ниското ниво на корпоративните данъци, квалифицираните кадри, които имат желание да се развиват и валутния борд, който осигурява стабилност”, допълни Виерод.

На качеството на кадрите наблегна и регионалният мениджър на АББ в България Екехард Нойрайтер. „Ние вярваме в потенциала и уменията на хората”, каза той и допълни, че откакто работи в страната ни компанията редовно изпраща свои кадри от България за обучение в  Германия, Швеция, Щвейцария.

Заводът в Раковски е част от инвестиция на стойност 23 млн. долара, предназначени за разширяване на производствения капацитет с цел обслужване на нарастващото търсене в Европа и Азия.

В новия завод в Раковски няма да се произвеждат само отделни елементи, както правят досега част от инвеститорите в страната ни. „Това ще са завършени продукти.Опитваме се да изземем тази роля от подизпълнителите”, обясни Виерод.  

Сред предизвикателства за компанията e предоставянето на качествени продукти. „Не трябва да има никакви пробиви в качеството”, бяха категорични и двамата представители на АББ, като не подминаха трудната ситуация на енергийния пазар не само в България, а в международен мащаб.

Очакванията са в завода  да има около 600 работни места, когато заработи с пълен капацитет. Сега там работят както хора от Раковски, така и от Пловдив и Чирпан.

Новият завод на АББ в Раковски е разположен на площ от около 15000 кв. М. Това е втората голяма инвестиция на зелено на компанията в района на Пловдив. Първата фабрика на зелено, произвеждаща продукти ниско напрежение, е изградена през 2009 г. и към момента в нея работят над 1000 души. Така след като заводът заработи с пълен капацитет в него ще бъдат заети нас 1500 души. По думите на кмета на града Иван Антонов благодарение на тази инвестиция безработицата ще спадне под средното за страната ниво.

В края на миналата година регионалният мениджър на АББ Нойрайтер обясни, че всъщност плановете са в Раковски не свършват само с изграждането на новия завод. Намерението е да бъде изградена вертикална компания, а част от производството от някои западни страни да бъде пренесено на територията на базата в Раковски. "Имаме допълнителни планове", коментира тогава Нойрайтер. Откриването на завода в Раковски през юни тази година е само първата стъпка на АББ в тази посока.

Другите производствени бази на АББ в страната са разположени в Петрич, където се произвеждат продукти ниско напережение, Севлиево – за продукти високо напрежение и трансформатори, както и сервизен център за турбокомпресори във Варна.

АББ (www.abb.com)  е лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови и промишлени клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда. АББ Груп има свои компании в около 100 страни по света и разполага с близо 150 000 служители. АББ изпълнява и договори за управление и поддръжка на четири фотоволтаични централи в Северна и Централна България и инсталирана мощност от 85 мегават пика.

Компанията е носител на наградата "Сграда на годината", както и на "Инвеститор за годината 2013", връчвана от БАИ.

АББ
нов завод в Раковски
Мортен Виерод
Екехард Нойрайтер
По статията работи:

Маринела Арабаджиева