НАЧАЛО » технологии

АББ и Solar Impulse се готвят за исторически околосветски полет

fb
3E news
fb
23-01-2015 01:54:00
fb

АББ, лидерът в енергийните и автоматизационни технологии, с гордост ще придружава Solar Impulse и техния екип в околосветския полет на самолета, задвижван само със слънчева енергия.

Швейцарската компания Solar Impulse обяви днес, че ще започне историческия си полет между края на февруари и началото на март в Абу Даби. През 2014 година АББ и Solar Impulse сформираха иновативен и технологичен съюз, за да доразвият споделяната от двете компании визия за намаляване на консумацията на ресурси и увеличаване на употребата на възобновяема енергия.

“Solar Impulse ще вдъхнови новото поколение да прегърнат иновациите и технологиите с цел разрешаване на най-големите предизвикателства за планетата ни,” сподели генералният изпълнителен директор на АББ Улрих Шписхофер. “АББ ще бъде до екипа на Solar Impulse във всяка стъпка от това тяхно пътуване.”

Трима инженери на АББ се присъединиха към екипа на Solar Impulse, където допринасят с богат опит и страст към работата. Работата им включва подобряване на системите за управление на наземни операции, подсилване на зареждащата електроника за батерийните системи на самолета и разрешаване на пречки, възникващи в процеса на работа.

Пилотите Бертран Пикар и Андре Боршберг ще делят задълженията си по целия 40000-километров маршрут на самолета, който ще спира в различни градове включително Мускат, Оман; Варанаси и Ахмедабад в Индия; Чонгкинг и Нанкин в Китай; както и Финикс, Аризона в САЩ. Самолетът ще каца и в Европа или Северна Африка.

Едно от предизвикателствата в начинанието, преди мисията да завърши в Абу Даби в средата на 2015 г., ще бъде полетът без прекъсване с продължителност пет дни и пет нощи - от Китай до Хавай. Самолетът, захранван от 17248 соларни клетки, ще лети по-високо и от връх Еверест всеки ден, зареждайки напълно батериите си, за да може полетът да продължи и през нощта.

Ентусиазмът на АББ към Solar Impulse произтича не само от споделената вяра в иновациите и технологиите, но също и от кредото на компанията: „Енергия и продуктивност за един по-добър свят.” Участието в Solar Impulse е огледално отражение на стремежите на АББ да подпомага подобряването на оперативната ефективност, намаляването на използването на ресурси, осигуряването на устойчив транспорт и увеличеното присъствие на чиста, възобновяема енергия.

В качеството си на втория по големина доставчик на соларни инвертори в света и един от най-големите доставчици за сектора на вятърната енергетика, АББ е лидер в ефективното и надеждно интегриране на източници на възобновяема енергия в енергийни мрежи. АББ подпомага изграждането на най-обширната мрежа от бързи зарядни за електрически превозни средства в Европа и доставя ключовото оборудване за най-голямата мрежа от бързи зарядни за електрически автомобили в Китай.

Пикар отбеляза, че присъединяването на АББ с нейните водещи технологии, даващи възможност за генериране на енергия от проекти за възобновяеми източници и подобряващи ефективността, към екипа на Solar Impulse, е подсилило възможностите на начинанието да демонстрира силата на иновациите и чистите технологии.

“Ето от това има нужда светът,” заяви Пикар, швейцарският пионер, станал част от първия екип, обиколил света в балон през 1999 г. “В противен случай ще изхабим всичките си природни ресурси.”

От 2010 година Пикар, председателят на проекта, и Боршберг – главният му изпълнителен директор, се комбинират за да поставят осем международни авиационни рекорда, включително за времетраене, височина и прелетяно разстояние, прекосявайки заедно Европа, Северна Африка и САЩ в прототипен самолет, задвижван само от слънцето.

АББ приветства и споделя тази визия, а следващата стъпка в това пътешествие разпалва нов интерес към аеронавтиката, чистите технологии и възобновяемата енергия. “Заедно ние трябва да управляваме света без да консумираме Земята,” заяви Шписхофер от АББ. “Казано със съвсем прости думи, това сме ние и това, за което се борим.”

 

 

Solar Impulse
АББ
соларни инвертори
възобновяема енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева