НАЧАЛО » събития

Washington Post: Украински гамбит на Путин

fb
3E news
fb
02-03-2014 03:23:00
fb

Хенри Кисинджър веднаж каза, че от времето на Петър Велики Русия се разширява със скоростта на една Белгия годишно. Разбира се, ситуацията се промени коренно след разпада на Съветския съюз, който руският президент Владимир Путин назовава като „най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век”, пише Washington Post.

Мисията на Путин е възстановяването. Първо той иска да възстанови традиционният руски деспотизъм и да разруши основите на зараждащата се в Русия демокрация. След  това той разчита да създаде „сабилност”, обезпечена със силата на железен юмрук.

През 2008 г. Путин се възползва от войната с Грузия, за да откъсне от нея две провинции и да ги върне в лоното на Майка Русия (признавайки тяхната независимост формално). В края на миналата година той застави Украйна да се откаже от подписване на договора за асоциране с Европейския съюз, за да я направи член на своя Евразийски съюз, призван да стане основа на новата руска мини империя.

Както стана ясно обаче Украйна е имала други планове. Украинците свалиха от президентския пост човека на Москва Виктор Янукович и обърнаха лице към запада. Западът обаче – САЩ и Европейския съюз не знаят как да да се държат по-нататък.

А Русия знае. Москва осъди свалянето на президента , окачествявайки резултатите като незаконни действия на банда националисти, отказали се да признаят новото сформирано от парламента правителство, преустанови икономическата помощ и започна мобилизация на военните си сили на украинската граница.

Какъв беше отговорът на Запада ? Европейският съюз се колебае, САЩ бездействат. През миналата седмица след три месеца на почти пълно мълчание по отношение на действията на Украйна в борбата за свобода, Обама каза пред камерата, че Украйна не е шахматна дъска от времето на студената война.

За съжаление Путин я възприема точно така. Той иска да си върне Украйна.

Обама иска стабилност, както пише New York Times, позовавайки се на източници, близки до президента. Той възприема Украйна по-сокоро като криза, която трябва да се разреши, отколкото като възможност да промени все по-автократичната траектория на развитие на региона, да позволи на украинците да станат част от Запада и да блокира руския неоимпериализъм.

Несъмнено Обама е на страната на демокрацията. Тя трябва да се установи по естествен път в резултат на вътрешни преобразувания. „Тези демократични движения ще са много по-устойчиви, ако те идват отвътре, от обществото”, твърди заместник-съветника на президента по въпросите за национална безопасност Бенджамин Роудс. Демокрацията не трябва да се насажда по пътя на външно вмешателство, тя трябва да се развива самостоятелно.

Но Украйна никога не е имала възможност да решава своите въпроси самостоятелно, защото тя винаги се е намирала под натиска на силния си съсед. И неутралитетът на Америка не помага да се сформира истинска украинска държава. Той оставя Украйна съвсем беззащитна пред руския натиск.

Вероятно Обама преди всичко не разбира, че бездействието на Америка създава вакуум. Евакуацията на войските от Ирак например доведе до това, че там се установи хегемонията на Иран, а отказът на Обама от участието в събитията в Сирия помогнаха за това, че на Русия, Иран и Хизбулла им се отдаде да променят баланса на силите.

Путин запълни вакуума. Сега той продължава да засилва натискът си над Украйна. Той вече преустанови плащането на многомилиардната финансова помощ, с която успя да съблазни вече бившия украински президент, заставяйки го да се откаже от договора за асоциране с Европейския съюз. Той неочаквано започна мобилизация на руските военни сили на границата с Украйна. Неговите подчинени от сектора на здравеопазването поставиха под съмнение безопасността на украинските хранителни продукти.

Това не е просто борба за безапосността на храните, внасяни в Русия. Това е недвусмислено послание към Киев: днес ние прекратяваме вноса на селскостопански продукти, утри ще спрем доставката на газ. Ние ще ви разорим, а вие просто ще замръзнете.

Кисинджър каза също „В крайна сметка  светът може да бъде постигнат или само по пътя на хегемонията или чрез баланс на силите”. Това означава или Украйна се предаде на Русия, или да  реши съдбата си самостоятелно и при условие, че Америка балансира силите с Русия.

Как? За начало е необходимо да се окаже абсолютна поддръжка на революцията в Украйна. След това трябва да й се предостави сериозна финансова помощ, която би могла да е противовес на 15-те милиарда долара, предложени от Русия, за да може Украйна да се справи с настоящата финансова криза. По-нататък е необходимо да се обединят усилията с Европейския съюз и да се разработи проект за оказване на продължителна финансова поддръжка, за предпочитане от Международния валутен фонд.

Държвният секретар Джон Кери казва, че намесата на Русия би било грешка. Подобни заявления на представители на администрацията никога не са имали голямо значение. Все пак това е по-добре отколкото нищо. Между впрочем тези думи трябва да подкрепят военноморската флотилия в Черно море.

Засега остава неясно, ще могат ли думите или действията на Обама да спрат някой. Несъмнено обаче в ръцете на Запада сега е съсредоточено много по-голямо финансово влияние, отколкото в икономиката на Русия, която не експортира практически нищо освен водка, нефт и газ.

Задачата на САЩ е в това, да стане противовес на влиянието на Русия, на нейните ласкателства и изнудване дотогава, докато Украйна не стъпи здраво на краката си.

Да, 15 млрд.долара това са огромни пари. Все пак това е само половината от 0,1% от БВП на САЩ и Европейския съюз. Освен това, по-добре да се използват пари, отколкото да се пролива кръвта на хората – особено ако се има предвид стойността на стратегическите дялове: без Украйна Русия не може да стане империя.

Путин знае това. Именно затова той засилва своя натиск върху Украйна. Въпросът е в това, ще може ли настоящата администрация да стане противовес и да даде на Украйна възможност да въздъхне свободно.

 

 Krauthammer: Putin’s Ukraine gambit

Украйна
Путин
Обама
По статията работи:

Маринела Арабаджиева