НАЧАЛО » събития

Tesla ще прави батерии за захранване на домове и офиси

Компанията за електромобили изгражда гигантски завод за акумулатори за $5 млрд.

fb
3E news
fb
29-04-2015 04:36:00
fb

 

Американската компания "Tesla Motors”,известна с разработването и производството на електромобили, ще атакува нов високотехнологичен пазар. Става въпрос за специализирани акумулатори, които ще съхраняват електроенергия, която ще може да се използва при нужда от домове, офиси, търговски обекти, предприятия и т.н., съобщава електронното издание на"The Wall Street Journal". В момента компанията изгражда огромен завод край град Рино в щата Невада, чиято основна цел ще е да произвежда акумулаторни батерии за електромобилите на компанията. Фабриката, за която очакваната инвестиция е 5 млрд. долара и се очаква да започне производство в края на 2016 г., ще има огромен капацитет. Ако прогнозите за търсене на електромобили не се сбъднат, "Tesla” ще може да използва остатъчния ресурс за производство на акумулатори за други цели. Идеята е при възможност заводът да прави въпросните супермодерни акумулаторни системи за съхранение на излишна енергия, става ясно от изявление на главния изпълнителен директор и един от основателите на "Tesla Motors” Елън Мъск. Те ще бъдат с различни мощности и размери и съответно ще могат да се използват в много области – от покриване на нуждите от електроенергия на обикновено домакинство до офис сгради и търговски обекти.

Специално за фирми и фабрики тази нова технология може да доведе и до намаляване на разходите за енергия. Този тип предприятия (включително и в България) купуват ток от свободния пазар и заявяват точно определени количества, които ще използват. Цените за тях обаче варират според търсенето и предлагането. В същото време има и допълнително натоварване на цените при пиково потребление или при използване на по-малко количество от предварително договорената енергия. Чрез новите акумулатори тези фирми ще могат да си закупят ток, когато цената е ниска, а да го използват, когато електроенергията на пазара не е на изгодни цени.

Относно възможностите за използване на новата технология в домашни условия, от "The Wall Street Journal" пишат, че въпросните акумулатори могат да бъдат включени към фотоволтаични панели, които ще произвеждат ток от слънцето, който по-късно да се използва от домакинството при аварии или пикови периоди на потребление.http://inews.bg/

 

 

Tesla Motors
електромобили
високотехнологичен пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева