НАЧАЛО » събития

Storymap информира за местоположението на новините

Новото мобилно приложение е организарано под формата на “новинарска” географска карта, като идеята му е едновременно да информира и образова

fb
3E news
fb
21-01-2014 03:39:00
fb

“Новинарска” георграфска карта или иначе казано – това е иновативното приложение Storymap, което показва на потребителите местоположението на новините, информирайки ги за случващото се от Хонолулу до Москва и Бризбейн. Приложението е разработено от водещата компания за географски информационни системи ESRI и дава възможност да се четат 86 от най-големите англоезични медии в електронния им вид върху интерактивна уеб карта. Приложението цели едновременно да информира, но и да образова. То е разработено така, че с едно кликване върху избрания град на картата се появява съответната медия в електронен вид.

Идеята да създадат въпросното приложение ESRI обясняват с психологическо проучване, според което информацията се възприема и разбира най-лесно когато е под формата на карта. Това е причината журналисти и редактори по цял свят да използват географските информационни системи и ГИС- базираните карти на ESRI в своята ежедневна работа, за да онагледяват истории, правят проучвания за статиите си, представят прогнози за времето, визуализират изборни резултати и организират обществено значими кампании. Показателно е, че медии като Washington Times, USA Today, Philadelphia Inquirer, редица ТВ канали и новинарски интернет портали са сред най-големите клиенти на ESRI.

За аналитична визуализиция на данните кампанията “Да изчистим България за един ден” също използва географски информационните системи. Анализът на информацията, събрана чрез технологията на ESRI показа в края на 2013г., че около 2000 замърсени места, маркирани предишната година, са се запазили чисти и само 40 са били повторно замърсени. Системата дава възможност да се представи нагледно концентрацията на замърсени места на база брой население по общини.

ESRI Inc. e световен пионер и лидер с над 40-годишен опит в разработването и внедряването на географски информационни системи (ГИС), които функционират като неразделна част от почти всеки тип организация. Основана от Джак Данджермонд и съпругата му Лаура през 1969г., днес ESRI Inc.. разполага с 3 000 високовалифицирани специалисти, има 80 представителства и потребители в над 200 страни по света. 24 000 публични институции и над 400 000 компании по света използват ГИС софтуер на ESRI.

ESRI GIS платформата е приета за ГИС стандарт в редица водещи организации, сред които НАТО, Европейската агенция за околна среда, структури на Европейската комисия и др.

ЕСРИ България е създадена през 1995г. и е изключителен представител на ESRI Inc. ЕСРИ България e лидер в областта на ГИС на българския пазар. В продължение на повече от 15 години ЕСРИ България реализира стратегически ГИС проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията организира Световния ГИС Ден в страната ни. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации.

ESRI
Географски информационни системи
мобилно приложение
"новинарска" карта
По статията работи: