НАЧАЛО » събития

S&P: Турболенцията в банкова система няма да доведе до промяна на кредитния рейтинг на България

fb
3E news
fb
03-07-2014 11:57:00
fbТурболенцията в българската банкова система няма да доведе до промяна на суверенния кредитен рейтинг на страната - засега, заяви кредитната агенция "Стандард енд Пуърс", цитирана от БНР.

Агенцията базира своето становище на усилията на властите в България да предотвратяват разпространението на "заразата" от две банки (ПИБ и КТБ), от които имаше масово теглене на пари в края на предходния месец.

С оглед справяне с банковата "мини криза" българското правителство получи одобрение от Европейската комисия да осигури до 3,3 млрд. лева държавна помощ под формата на предпазна кредитна линя за осигуряване на парична ликвидност на банковата система на страната и това доведе до стабилизация на ситуацията.

"Стандард енд Пуърс" също така изрази своята убеденост, че е била преодоляна най-лошата част от българската банкова криза.

По-рано през юни водещата кредитна агенция понижи с една степен суверенния кредитен рейтинг на България до ниво "ВВВ-", което е точно на една степен над най-ниското инвестиционно ниво и над нивото, известно като "боклук" (високорисков рейтинг), цитирайки като основна причина политическата нестабилност/криза в страната.

"Стандард енд Пуърс" също така каза, че банковата "мини криза" отчасти отразява мнението на агенцията, посочено, след като тя понижи кредитния рейтинг на България, че страната има слаба институционална ефективност и лошо управление.

S&P
кредитен рейтинг на България
банкова криза
По статията работи:

Галина Александрова