НАЧАЛО » събития

30 млн. лв. от ЕСО и "Булгартрансгаз" решават баланса на енергетиката

Участието на 5% от приходите на дружествата във Фонд "Сигурност на електроенергийнат система" спасяват цените на тока и добавка "задължение към обществото"

fb
3E news
fb
19-05-2016 05:15:00
fb

Електроенергийният ситемен оператор (ЕСО) и „Булгартрансгаз“ също ще внасят по 5% от приходите във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Това решиха на първо четене депутатите от парламентарната комисия по енергетика при обсъждането на предложението за промени в Закона за енергетиката. Новата поправка, която визира включването на вноската от приходите на двете дружества бе подкрепена от 11 от членовете на комисията, един бе против, а трима се въздържаха.

В процеса на обсъждане депутатите от БСП поискаха отлагане на законопроекта. Те (Таско Ерменков, Драгомир Стойнев и Желю Бойчев) поставиха въпроса, че се взима от държавните дружества, а се забравят частните, както електроразпределителните, така и газоразпределителните.

Вносителите (депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Стоянов) обяснихя, че отлагането би означавало КЕВР да не отчете 30 млн.лв. през новия ценови период от 1 юли, което ще доведе до увеличаване на добавката „задължение към обществото“. Това, което се прави е в защита на обществения интерес, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов, който изрази становище в подкрепа на законопроекта. 

Предстоят тежки времена за българската енергетика. Заради ниските цени на синьото гориво газовите централи в Гърция и Турция работят с пълна сила и българският износ страда. Цените на електроенергията в региона са много ниски, поради което производството на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и дори на АЕЦ „Козлодуй“ е застрашено. Заради ниските цени на електроенергията в региона може да се стигне до траен дефицит при двете дружества, предупреди депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

В последните 11 месеца износът на електроенрегия бележи спад, а цената на електроенергията на борсите е по-ниска с 3 лв./МВтч, в сравнение с разчетите на регулатора, което оказва натиск върху пазара. Предложението за включването на ЕСО и „Булгартрансгаз“ е търсене на възможност за запазването на устойчивостта и баланса в енергийната система, каза от своя страна председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев, който е и единият от вносителите на законопроекта. Добрев бе категоричен, че вноската от 5% от приходите на всяко от дружествата няма да окаже влияние върху инвестиционната им дейност. Според изчисленията, на които се базира Добрев, очакваните допълнителни приходи във Фонда са в размер от 17 млн.лв. от ЕСО и 13 млн.лв. от "Булгартрансгаз".

Законопроектът разширява базата на Фонд „Сигурност на електронеергийната система“, обясни от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че цената на електроенергията в региона е под разчетите на комисията с 3 лв. На Мвтч (разчетите на КЕВР са на база 73 лв.за Мвтч), което от своя страна означава намаляване на приходите във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Причините за разширяването на базата на фонда са глобалното затопляне, кризата в Гърция. Тук трябва да посочим и ниската цена на електроенергията в региона, което се дължи на Украйна, която диктува цените в Югоизточна Европа, обясни Иван Иванов. По-късно пред журналисти той коментира, че не смята това за нерегламентирана държавна помощ. При всички случаи това е една мярка за облекчаване на баланса през следващия ценови период, каза Иванов. Той не пое никакъв ангажимент по отношение на бъдещите ценови нива в енергетиката, като се мотивира, че още е рано.

В процеса на обсъждане депутатът от БСП Драгомир Стойнев (БСП) коментира, че с този законопроект независимите оператори се облагат с допълнителни такси. Въпреки това депутатите от левицата заявиха ясно, че ще подкрепят идеята, но само ако бъде наложено вноски във Фонда да правят и операторите на електроразпределителната и газоразпределителната мрежи (ЕРП-та и частните газоразпределителни дружества като Овергаз, ЧТК и др. напр.).

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който също присъства на заседанието, постави въпроса дали депутатите от БСП са наясно какви са сключените приватизационни договори и в този смисъл коментира дали ако се включи това предложение на левите депутати няма да доведе до санкциониране на страната по договора за защита на международните инвестиции, а съответно и високи глоби.

Трябва да се пазим да не товарим цената (на електроенергията) с двойно облагане, каза той, като обясни, че ако се натоварят разпределителните дружества това непременно ще се случи.

 

 

фонд Сигурност на електроенергийната система
ЕСО
Булгартрансгаз
КЕВР
По статията работи:

Маринела Арабаджиева