НАЧАЛО » събития

20% от автобусите у нас се движат в нарушение

Превишена скорост, техническа неизправност, низрядни документи, употреба на алкохол и дори наркотици, е установила масова полицейска проверка по пътищата в рамките на европейска акция

fb
3E news
fb
02-03-2014 02:29:00
fb

При 20% от проверените автобуси у нас са установени нарушения. Това показа проверката на КАТ и ДАИ на 2500 спрени по пътищата из страната автобуса в рамките на общоевропейска операция на полицията. При 500 от тях са регистрирани различни нередности.

Акцията се провежда всяка година, като се прилага едновременно на територията на страните-членки на ЕС. Проверките на автобуси и товарни превози са важна част от контрола на пътя, тъй като инцидентите с тях носят риск за повече хора.

Сред най-често срещаното нарушение на шофьорите на автобуси е превишаване на максимарно допустимата скорост от 90 км в час, показва проверката. Като цяло обаче броят на тези нарушения е намалял спрямо миналогодишната операция, посочва от КАТ.

Техническа неизправност и нередовни документи на водачите са другият голям проблем при този вид обществен транспорт. Петима от шофьорите на автобуси дори са били засечени с алкохол в кръвта по време на работа, а един и с наркотици. Срещу него е назначено наказателно производство. По закон автотранспортните фирми не са пряко задължени да тестват шофьорите си за алкохол преди да застъпят на смяна. Според наредбата обаче преди път на всеки водач на автобус трябва да се прави медицински преглед, което изобщо не се спазва у нас. Най-често оплакванията на клиентите пък са от лошо отношение от страна на шофьорите.

От Асоциацията на автобусните превозвачи заявиха пред ТВ 7, че нямат данни при европейската операция техни фирми да са били проверявани. От там отказват да коментират данните за техническа неизправност на 79 от проверените автобуси и петимата водачи в нетрезво състояние.
20% от автобусите у нас се движат в нарушение20% от автобусите у нас се движат в нарушение

автобуси
проверка
Нарушения
акция на ЕС
По статията работи: