НАЧАЛО » събития

122.1 млрд. евро по ОП “Транспорт” ще бъдат пренасочени към метрото и ремонта на жп гари

До момента по програмата са усвоени 1.1 млн. евро, което е над половината от общите средства

fb
3E news
fb
19-12-2013 03:41:00
fb

122.1 млн. евро по ОП “Транспорт” 2007-2013 ще бъдат прехвърлени от ос 4 – за морски и водни пътища, към проекта за метрото и рехабилитацията на гаровите комплекси в София, Пазарджик и Бургас. Това стана ясно днес, след като министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов обяви, че вчера е било получено официално одобрение на втората модификация на оперативната програма. Също така ще бъдат прехвърлени и 20 млн. евро от приоритетна ос 2 (пътна инфраструктура) към приоритетна ос 1, която е насочена към железопътна инфраструктура.

 

За да стане възможно това изменение, по изискване на ЕК управляващият орган трябваше да изпълни няколко условия. На първо място бе изготвянето на съгласувана с ДЖАСПЪР стратегия за изпълнение на жп проекта Видин – София. Отделно са били пренасочени и 40 млн. евро за подготовка на жп проекти, които ще се изпълняват през следващия програмен период. Осигурено е и допълнително финансиране на жп проектите „Първомай – Свиленград” и „Септември – Пловдив”, което ще дойде от новия фонд “Региони в растеж”, а също и от заем от Европейската инвестиционна банка.

 

По време на отчета за свършеното дотук по ОП “Транспорт” 2007-2013 стана ясно, че е договорена почти цялата сума от 2 млрд. евро. До момента по програмата са усвоени 1.1 млрд. евро, което е над половината от общия бюджет. От тази сума 770 млн. евро са върнати в държавния бюджет, посочи Папазов. Ефектът от направените инвестиции е налице – ремонтирани са 218 км жп линии, пуснати са в експлоатация 140 км автомагистрали, построени са 13 нови станции на метрото, а други 15 проекта са все още в процес на изпълнение.

 

Най-добро усвояване на средства от близо 80% има при метрото – ощбо 453.39 милиона. Със завършването на разклонението му в посока Бизнес парка и Младосет 4 през 2015 г. се очаква да бъдат усвоени 100% от ресурса, обясни инж. Галина Василева, директор Дирекция „Координация на програми и проекти".

 

По време на форума стана ясно и че вече е готов първият проект на новата оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020, който вече се намира в Министерски съвет и предстои да бъде изпратен за консултации в ЕК. Приоритет през следващия програмен период ще са жп проектите София – Септември, Пловдив – Бургас, Русе – Варна, Карнобат – Синдел, както и интермодалните превози. Също така TEN-T мрежите, а що се отнася до автомагистралите – водещи са Лот 3 на АМ “Струма” и участъка до Плевен от АМ “Хемус”, очерта Василева.

 

Средства от и без това малкия бюджет трябва да бъдат осигурени и за третия лъч на метрото, както и за изграждането и внедряването на информационните системи за управление на трафика. Целта ни до 2020 година е да инвестираме така, че има последователност и завършени направления и отсечки, подчерта Василева.

ОП "Транспорт" 2007-2013
еврофондове
усвояване на средства
По статията работи: