Мерките срещу COVID-19 са ударили газовия пазар на ЕС. Потреблението е спаднало с 10 процента

Енергетика / Свят
3E news
1038
article picture alt description

Мерките в борбата срещу COVID-19 са повлияли сериозно върху енергийния пазар на Европейския съюз. През второто тримесечие потреблението на газ в региона е спаднало с 10 % към аналогичния период на миналата година. Това се казва в доклада на Европейската комисия.

„Мерките за изолация, свързани с пандемията за разпространението на коронавируса COVID-19 в ЕС  повлияли сериозно върху начина на живот, икономиката и енергийните пазари през второто тримесечие на 2020 годна. Потреблението на  газ в Европейския съюз е намаляло  с 10 % - до 8 млрд.куб м в сравнение с второто тримесечие на 2019 година, основно заради спада на търсенето в промишлеността, пониженото използване на газ в производството на електроенергия и намалената необходимост от нагнетяване в хранилищата“, става ясно от съобщението.

Чистият внос на газ в ЕС е спаднал с 14 % в сравнение с аналогичния период на миналата година. Руските доставки по газопроводите са покривали 42 % от вноса, а след тях се нареждат общите покупки на втечнен природен газ (LNG) – 25 % и на трето място – доставките от Норвегия – 23 %.
Вносът на LNG през второто тримесечие на 2020 година, след динамичния ръст през последните тримесечия е спаднал с 3 % спрямо аналогичния период на миналата година, сочат още данните на ЕК. Съединените Щати, въпреки че са загубили 7 процентни пункта от пазарния си дял са останали най-големия доставчик на LNG за Европа, осигурявайки 23 % от общия внос на ЕС, изпреварвайки Катар (22 %) и Русия (18 %).

Сметките на ЕС за вноса на газ са спаднали до най-ниското ниво за последните 6 години и съставляват 6,2 млрд. евро в сравнение с 15,8 млрд. евро през второто тримесечие на 2019 година. Това е било основно заради спада на цените по покупките на този тип гориво и намаляването на обема  на доставките, според данните на ЕК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща